fbpx

Tudástár: Ismeretlen kripto kifejezések egy helyen!

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
tudástár blog

Olvastál egy hírt, vagy elemzést egy oldalon és belefutottál egy ismeretlen kifejezésbe a kriptodevizákkal kapcsolatban?

Ha az előző kérdésre igennel válaszoltál, akkor jó helyen jársz, mert összegyűjtöttem a leggyakrabban használt idegen kifejezéseket a kriptodevizák világából! (Ez a poszt folyamatosan bővítve, javítva lesz!)

Fogalmak

Bitcoin: Egy digitális fizetőeszköz, amit még Satoshi Nakamoto álnéven indítottak 2009-ben. A deviza egy kriptográfiából származó titkosítást használ, innen ered a cryptocurrency kifejezés. A Bitcoinnal végzett tranzakciókat a blokklánc technológiával tárolja a rendszer automatikusan.

Altcoin: Minden olyan kriptodeviza, ami nem Bitcoin.

Blokklánc: Egy adatbázis struktúra, amit a kriptodevizák hasznának a tranzakciók és okosszerződések rögzítésére.

Okosszerződés: Olyan algoritmusok, amik előre megírt adatokat kérnek be, majd végigvezetnek egy adott tranzakciót. Lehet ez devizaátutalás, váltás, kölcsön, hitelfelvétel.

Bikapiac: Növekvő trendet jelent. Akkor beszélünk bikapiacról, ha az árfolyam hosszabb ideig fokozatosan növekszik. Erre a piacra jellemző az optimista hangulat.

Medvepiac: Csökkenő trendet jelent. Akkor beszélünk medvepiacról, ha az árfolyam hosszabb ideig fokozatosan csökken. Erre a piacra jellemző a pesszimista hangulat.

ATH: Az All Time High kifejezés rövidítése, ami az adott coin eddigi legmagasabb árfolyamát jelenti.

FUD: A “Fear, Uncertainty, Doubt” angol kifejezésekből áll, ami a félelem, bizonytalanság, kétség. Ez akkor szokott megjelenni, ha valakik rossz fényben akarják feltüntetni a kriptodevizákat és negatív hírekkel töltik fel a médiát.

FOMO: A “Fear of Missing Out” kifejezés rövidítése, ami szó szerint a kimaradástól való félelem. Ez akkor jelenik meg, ha egy olyan kriptovaluta árfolyama kezd el hirtelen emelkedni, amibe mi nem fektettünk és ilyenkor felmerül az emberben, hogy neki is kellene vennie, hogy ne maradjon ki a jövőbeli profitokból. (Ilyenkor sokszor már késő és rossz döntés befektetni a coinba)

HODL: Ez a kifejezés a “hold” kifejezés elírásából származik, ami népszerűvé vált a kripto befektetők körében. Összességében azt jelképezi, hogy ha valami most nem is áll jól, de hosszútávon mindenképp nagy profitokra számíthatunk.

Bálna: Olyan nagybefektetők, akik akkora tőkével rendelkeznek, hogy piacok mozgását tudják befolyásolni. Bálna lehet egy személy és egy szervezet is. Pl.: Elon Musk, MicroStrategy

Market cap: A kripto projekt piaci mérete. A market cap összege függ a kibocsátott kriptodevizák számától és az aktuális árfolyamtól.

Technikai elemzés: Az árfolyamból kiolvasható adatokra és azokból következtethető mutatókra alapoz. Technikai analízis segítségével kereshetünk jó beszálló is kiszálló árakat a tőzsdén. Daytraderek többnyire csak technikai elemzést használnak a kereskedéseikhez.

Fundamentális elemzés: A technikai elemzéssel ellentétben itt nem csak az árfolyamra fókuszálunk, hanem az összes rendelkezésünkre álló adatot figyelembe vesszük.

Tartalomjegyzék