fbpx

Tapasztalataim 1 év kriptovaluta kereskedés után

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tapasztalataim

Legtöbbünkben benne van egy előítélet a kriptovaluta befektetésekkel kapcsolatban. Könnyű huszonéves milliomosok, piramisjáték, vagy szimpla átverés, esetleg buborék. Ezek többsége információhiányból ered, ezért úgy döntöttem, hogy ebben a bejegyzésben megosztom veled a tapasztalataimat az utóbbi 1 évnyi kriptovaluta kereskedéseimből. Lássunk is hozzá!

Eredményeim a kriptovaluta kereskedésből

Összességében elmondható, hogy bikapiac alatt az ember össze tud hozni átlagosan 10-15% hozamot havonta, ha kerüli azokat a projekteket, amik túlvettek és nem hagyja magát a FOMO-nak.

Azt persze érdemes kiemelni, hogy a piacon nem lehet előre megjósolni semmit. Ez a 10-15%-os hozam egy jelenlegi havi átlag, ha következő hónapban korrekció lenne a piacon, akkor ezek a számok máris csökkennének.

Rengeteg átverés a kriptovaluták közt

Biztos találkoztál már több mémcoinnal is, hisz ezek nagy része csak online marketinggel rendelkezik, hisz a token mögött nem létezik semmilyen projekt. Ilyenek a Dogecoin, Shiba Inu, vagy akár a Squid token is.

Ezek a kriptovaluták azért veszélyesek, mert nem tudjuk mire alapozni, hogy hogyan fog teljesíteni a projekt a jövőben. Többnyire nem ismerjük a csapatot és csak azt látjuk, hogy az elmúlt pár hétben nőtt az árfolyamuk x százalékot, viszont ez nem indokolja azt, hogy ez a későbbiekben is folytatódik.

Erre jó példa a Dogecoin, ami a 70 centes árfolyamáról egészen 16 centig zuhant.

A SQUID token szintén negatív példa, hisz ott egy “rug pull” elnevezésű átverésnek lehettünk szemtanúi, amivel több millió dollárt loptak el a token készítői.

Az ilyen kriptovalutákat érdemes elkerülni és csak olyan tokeneket vásárolni, amik rendelkeznek valós projekttel, már stabil helyük van a piacon.

Volatilitás és stressz

Az árfolyam ingadozását a tőzsdén volatilitásnak nevezzük. A kriptovaluták azért is népszerűek, mert a volatilitásuk magas, viszont ez a magas profitok mellett magas veszteségeket is jelenthet.

Voltak olyan napok, amikor egy éjszaka alatt 300 ezerrel értek többet a befektetéseim, de voltak olyanok is, amikor 1 hét alatt esett fél millió forinttal a portfolióm értéke. Az ilyen árfolyam ingadozás sokaknak megterhelő lehet, álmatlanságot is okozhat, ezért mindenképp gondold át, hogy mennyi pénzt akarsz kriptovalutákba fektetni.

Vásárolj, amikor mindenki elad

Az egyik legérdekesebb kereskedési hónapom július volt. Nyáron a Bitcoin közel 30%-ot zuhant, amire a média is rásegített a pánikkeltésével. Ettől függetlenül akik ott vásároltak azóta meglehetősen jól jártak.

Júniusban a portfolióm értéke közel 40%-kal nőtt. Itt hatalmas tanulság volt az, hogy akkor a legjobb vásárolni, amikor a piacon pánik van, és a legtöbben eladnak.

Ez persze rejt magában veszélyeket, ilyenkor sokat segít, ha értesz technikai és fundamentális elemzéshez is, hogy ne szállj be olyan kereskedésekbe, ahol még további 10-20-30 százalékokat esik az adott eszköz értéke.

“A tőzsde az egyetlen áruház a világon, ahol a szezonvégi leértékeléskor a vásárlók nem vásárolnak, hanem eladják mindenüket, amijük csak van.”

Warren Buffett

Ez csak a kezdet a blokklánc világában

A blokklánc technológia még mindig gyerekcipőben jár, de már most rengeteget fejlődött. Gondolj csak arra, hogy pár évvel ezelőtt még azt hittük, hogy egy blokklánc hálózat fenntartásához többezer bányászgépre van szükségünk, ami rengeteg energiát és hardvert használt fel évente.

Most már a legújabb generációs blokkláncok stakeléssel hitelesítenek, amik energiatakarékosabbak és sokkal gyorsabb tranzakciókhoz is vezettek. Emellett folyamatosan fejlődnek a decentralizált pénzügyi alkalmazások, hitelező platformok és a kripto gaming/metaverse is egyre népszerűbb témakör, amit már olyan nagy cégek is támogatnak, mint a Facebook, Microsoft, vagy Ubisoft.

A kriptovaluták és blokklánc felé a legtöbb ország még mindig nem nyitott, pedig egy jó megoldás lehet olyan rendszerekhez, ahol pozitívum egy adott szintű átláthatóság, mint pl. választási, adózási rendszerek, vagy a jótékonysági szervezetek pénzügyei.

Nem ez lesz a fő bevételforrásom

Erre viszonylag gyorsan rájöttem, hogy a piac kiszámíthatatlan és alkalmatlan arra, hogy ez legyen a fő bevételforrásom. Jelenleg én úgy látom, hogy az a legcélravezetőbb, ha rendelkezel egy jó állással/vállalkozással, amibe sok energiát, pénzt fektetsz, majd az abból bejövő bevételedet forgatod vissza többi bevételforrásodba, amik közül az egyik lehet a kriptovaluta befektetés.

Szerintem ettől függetlenül fontos, hogy tudjuk mi történik a piacon és ezért hoztam létre egy Facebook csoportot, ahol rendszeresen érkezem hírekkel és elemzésekkel. Ha csatlakoznál egy támogató és gyorsan növekvő közösséghez, akkor itt jelentkezhetsz!

Ha bármilyen kérdésed merült fel, vagy többet tanulnál a kereskedésről, akkor keress meg a csoportban, esetleg Facebook, vagy Instagram oldalamon!

Tartalomjegyzék