fbpx

Stablecoin megtakarítási stratégia 2022-ben

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stablecoin megtakarítás

Bevezető

Sokan ha meghallják a blokklánc, vagy kriptovaluta kifejezést, akkor azonnal volatilis, kockázatos befektetésekre gondolnak, amik kiszámíthatatlanok, és gyakorlatban kevesek által kihasználhatóak.

A stablecoinok olyan lehetőséget nyújtanak a piacon, ami fölött sokan átsiklanak, pedig nagyon jó alternatívát nyújthatnak egy olyan ország lakói számára, ahol a nemzeti fizetőeszköz az évek során elértéktelenődik a nemzetközi fizetőeszközökkel szemben.

Ebben a bejegyzésben átvesszük, hogy én milyen platformokat használok stablecoin megtakarításra, és ezekkel milyen eredményeket érhetünk el 1, 5 és 10 éves távlatban.

Miért vannak ilyen magas kamatok?

Sokakban jogosan felmerülhet a kérdés, hogy hogyan adhatnak stablecoinok után 6-12% körüli éves kamatokat, míg a normál devizák után jobb esetben is 1,5-2%-ot kapunk.

Ez azért van, mert nagyobb a kereslet a stablecoinokra, mint a kínálat, így a kripto platformok hajlandóak akár ilyen magas prémiumot is fizetni, hogy a stablecoin tulajdonosok ott tartsák tokenjeiket.

A témáról bővebben Yahoo Finance-en található egy cikk angolul azoknak, akiket ez részletesebben is érdekel.

Kockázatcsökkentés szempontjai

Ahogy mindenhol, itt is vannak kockázatok. Épp emiatt fontos, hogy milyen platformokat és milyen stablecoinokat választunk megtakarításainkhoz.

Érdemes több platformot választani, hogy egy lehetséges kibertámadás esetén ne egy helyen tartsuk minden pénzünket, míg a stablecoinoknál is ajánlott a diverzifikáció és a részletes kutatómunka, hogy stabil fedezettel és szakértői csapattal rendelkezzen az adott projekt.

Választott tokenek

Stablecoinokra 2 jól ismert, erős céges háttérrel rendelkező projektet választottam, a BUSD-t és az USDC-t. További jó opció lehet a Pax Dollar [USDP], viszont ennek a lekötése nem sok platformon elérhető.

Binance USD [BUSD]

A BUSD mögött a legnagyobb forgalmú kriptotőzsde, a Binance áll, ami biztosítja, hogy nem kell a likviditási problémák, vagy a projekt mögötti fedezet hiánya miatt aggódnunk.

A Binance stablecoinját havi rendszerességgel auditálják, a BUSD tokenek 100% fedezettel rendelkeznek. További információt a Paxos oldalán találunk.

USD Coin [USDC]

Az USDC-t Amerika legnagyobb kriptotőzsdéje a Coinbase és egy peer-to-peer fizetőhálozatot biztosító cég a Circle alapította.

A tokenek mögötti fedezetet szintén havi rendszerességgel auditálják, amiről további információt a Circle oldalán találunk. A projekt szintén 100%+ fedezettel rendelkezik, aminek egy része deviza, a maradék pedig rövid lejáratú amerikai kötvényekből áll.

Választott platformok

Stablecoin lekötésre én 4 jól ismert platform között osztom szét a tőkémet. Mindegyikhez leírtam a legfontosabb tudnivalókat, és egy regisztrációs linket is csatoltam, amin keresztül te kedvezményekhez juthatsz, közben pedig támogatod a munkámat is.

Nexo Wallet

Nexo platform

A Nexo Európa legnagyobb kriptoeszköz hitelezéssel foglalkozó cége, ahol több, mint fél éve dolgozom.

Platformjukon normál euro és dollár devizát, és USDC stablecoint is tarthatunk 8-12% éves kamatért cserébe.

Regisztrálj ingyen ezen a linken keresztül a Nexo platformra, és 25 dollár bónuszt kapsz, ha beutalsz $100 összeg feletti kriptót/devizát, majd azt 30 napig a platformon tartod!

OKX Earn

OKX Earn

Az OKX (régebben OkeX) tőzsdén is lehetőségünk van stablecoinok lekötésére, amik közül én az USDC-t választottam.

Itt annyiban különbözik a rugalmas idejű lekötés, hogy mi állítjuk be az éves kamatot, amiért a stablecoint biztosítjuk (jelenleg én 1%-ot adtam meg), viszont promóció keretében ezt éves 10%-ra kerekíti az OKX tőzsde 2000 dolláros lekötött összegig.

Fontos, hogy a bónusz éves kamat megszerzéséhez el kell végeznünk a platform KYC folyamatát (verification).

Regisztrálj az OKX tőzsdére ezen a linken keresztül és szerezz ingyen kripto zsákbamacskát akár 10 ezer dollár összegig!

Binance Earn

Binance Earn BUSD lekötés

A Binance megtakarítási, azaz “Earn” felületén keresztül 8% éves kamatot szerezhetünk saját stablecoinjuk, a Binance USD (BUSD) után.

Tokenjeinket nem kell fix időtávra lekötnünk, viszont maximum 2000 dollárra biztosítanak 8% kamatot, utána ez 0,8%-ra csökken.

Regisztrálj ingyen ezen a linken keresztül a Binance tőzsdére, és örök 10% kedvezményt kapsz kereskedési díjaidra!

ByBit Savings

ByBit Savings

A ByBit tőzsde megtakarítási felületén keresztül köthetünk le BUSD és USDC tokeneket is.

BUSD tokenjeink után 500 dolláros megtakarításig évi 8% kamatot szerezhetünk.

Regisztrálj ingyen ezen a linken keresztül a ByBit tőzsdére, és szerezz 40 USDT-t!

Konklúzió

Érdemes megtakarításra szánt stablecoinjainkat nem egy platformon tartani és nem 1 fajta tokenben. A 4 platformon keresztül a következő kamatok érhetőek el:

  • Nexo – USDC: 8% APY 4 millió dollárig,
  • OKX – USDC: 10% APY 2000 dollárig,
  • Binance – BUSD: 8% APY 2000 dollárig,
  • ByBit – BUSD: 8% APY 500 dollárig.

Ezzel összesen ~9% éves kamat érhető el BUSD és USDC tokenekre.

 

Tartalomjegyzék