fbpx

Mobiljátékból metaverzum – Sandbox vélemény 2022

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Sandbox

Az utóbbi években a metaverzum lett az egyik legnépszerűbb kifejezése a blokklánc ökoszisztémáknak, melynek egyik legerősebb szereplője a Sandbox. NFT-k, saját token és hatalmas partnerek, elég lesz ez a sikerekhez? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

Ötlet.

A projekt egy mobiljátékként indult 2012-ben, majd 2015-ben jelent meg PC-re is. A játékban egy 2 dimenziós térben játszhattunk, ahol kialakíthattunk saját világunkat (hasonlóan a Terraria és Minecraft játékokhoz).

A mobiljáték jelenleg is elérhető, viszont a márkát 2018-ban felvásárolta az Animoca Brands és bejelentették az Ethereum platformra épülő 3 dimenziós játékukat. Egy olyan nyílt világú játékot, amiben a területek és a tárgyak mind a játékosokhoz tartoznak.

Csapat.

A projektet 2018-ban felvásárolta az Animoca Brands a Pixowl csapatától, viszont az eredeti csapatot a helyükön hagyták. A projekt vezérigazgatója a Pixowl egykori alapítója, Arthur Madrid, akinek 11 éves tapasztalata van a videójáték iparban, ami főként az előző cégéből származik.

Sandbox csapat

A projekt technológiai vezetője Lucas Shrewsbury szintén a Pixowl csapatában volt ugyanebben a pozícióban, előtte pedig 10 évig dolgozott a Gameloftnál, ami a mobil videójátékok piacán jelenleg is egy kiemelkedő szereplő.

A Sandbox több, mint 300 alkalmazottat foglalkoztat, ami folyamatosan bővül, jelenleg is új munkatársakat keresnek.

A csapatot kiegészíti az Animoca Brands is, ami egy hongkongi székhelyű blokklánc játékok kiadásával foglalkozó cég.

Kód a projekt mögött.

A blokklánc projekteknél fontos tényező a biztonság, ezért mindenképp érdemes megnézni, hogy vannak-e nyílt forráskódú részei a projektnek és esetleg volt-e auditálva az utóbbi időben. A Sandbox kódját a Certik auditálta 2022. februárjában, aminek a jelentése itt elérhető.

Az audit során 1 jelentős, 1 közepes, 1 kis és 3 informatív hibát találtak, amik közül a jelentős hibát mitigálták, a többi problémát pedig orvosolták. A jelentős hiba a centralizációval volt kapcsolatos, mivel több admin szerepkör is van jelenleg a rendszerben, amikre későbbiekben érdemes decentralizált alternatívát találni. A projekt válasza az volt a problémára, hogy még idén (2022) terveznek bevezetni egy DAO-t ezeknek a jogköröknek a kiváltására. 

Whitepaper és Weboldal.

A projekt whitepaperét 2020. augusztusában tették közzé, formailag és tartalmilag is rendben van. A weboldaluk egy webalkalmazás, több lehetőségünk van a belépésre, ebből az ajánlott módszer a Metamask Wallet. A felületen keresztül köthetjük le SAND tokenjeinket, vagy használhatjuk a Sandbox áruházat NFT-k vásárlására. 

A weboldal szintén korrekt, minőségi munka, gyanús jelek nincsenek.

Tokenomics.

A weboldal után következhet a SAND token részletesebb elemzése, amiben azt nézzük meg, hogy milyen fundamentális tényezők befolyásolhatják későbbiekben az árfolyamot.

Az APE token ERC-20as, azaz Ethereum platformra épült. A token több szerepet is tölt be a projektben, amik a következők:

 • Governance: A token és NFT-k szavazati jogot biztosítanak.
 • Utility: játékon belüli fizetőeszköz és le is köthetjük a platformon kamatozni (staking).

Összesen 3 milliárd token lesz elérhető az ökoszisztémában, ami folyamatosan kerül feloldásra, így jelenleg inflációs tokenről beszélhetünk, viszont ez a maximális darabszám elérése után deflációs tokenné változik. 

A tokenek megoszlása az alábbi módon történik:

 • 17% Seed Sale: korai 2019-es befektetők, 510 millió token
 • 4% Stratégiai Eladás: 120 millió token
 • 12% Launchpad: 360 millió token
 • 12% Alapítvány: 360 millió token
 • 26% Vállalati tartalék: 780 millió token
 • 19% Alapítók és Csapat: 570 millió token
 • 10% Tanácsadók: 300 millió token

A “Seed Sale”, “Alapítók és Csapat” és “Tanácsadók” tokenek 5 évig 100%-ban lezárásra kerültek és utána 12 hónapos szüneteltetésekkel kerülnek feloldásra, ez azt jelenti, hogy 2024-ig csak az Alapítvány és a Vállalati tartalék, ami likviditást ad, viszont ez is a teljes tokenmennyiség 38%-a.

Tokenek égetését a csapat kijelentette, hogy nem tervezi a jövőben.

Fontosabb mutatók.

2022.05.26. adatok alapján.

Árfolyam: $1,36
Forgó kínálat: 1,23 milliárd token
Max kínálat: 3 milliárd token
Market cap.: $1,7 milliárd
All-Time High: $8,46 ( 2021.11.25. )
% változás ATH óta: -84%
Inflációs ráta: 27,37%

Az inflációs ráta magas, viszont kis piaci kapitalizációval rendelkező projekt, így bőven van helye a növekedésre és az ATH-ig látjuk, hogy eddig hol helyezkedtek el nagyobb ellenállások/támaszok.

A SAND token megítélése a CoinMarketCap oldalán.

Ezután megnéztem a CoinMarketCap oldalán is, hogy milyen véleménnyel vannak a projektről, ahol összességében egy optimista/pozitív piaci hangulat látható.

Influenszerek.

Ha a projektre rákeresünk YouTube-on, akkor pozitívum, hogy nincsenek FOMO-ra építő, meggazdagodást ígérő videók, hanem főként elemző, viszonylag objektív tartalmakat találunk.

A projekt egyik népszerűbb partnere CryptoStache, aki videóban jelentette be, hogy saját területe lesz a Sandbox platformján.

Közösségi oldalakból maga a projekt a legaktívabb Sandbox tartalomgyártó, de partnerei közt ott van Snoop Dogg, Paris Hilton és más olyan hírességek, akik növelhetik a projekt ismertségét.

Partnerek.

A stratégia partnerek segíthetnek a projektnek a skálázhatóságban, új területekre való terjeszkedésben, ezért különösen fontosak egy olyan projekt számára, ami  részt tervez venni például a videójátékok piacán is. Nézzünk pár partnert, akik támogatják az APE növekeadését:

 • Adidas
 • CoinMarketCap
 • TheWalkingDead
 • Snoop Dogg
 • SHIBUYA109 (bevásárlóközpont Tokióban)

The Sandbox on Twitter: "8/ Over 165 partners, including Snoop Dogg, The Walking Dead, Smurfs, Deadmau5, Care Bears, etc. also own LAND in The Sandbox and will contribute to creating a diverse,
Forrás: Sandbox hivatalos Twitter oldala

A projekt erőssége, hogy az ökoszisztéma területeit a partnerek fogják kialakítani, ezzel egy hatékony marketing felületet biztosítva nekik és izgalmas pályákat a felhasználók számára.

Versenytársak.

A projekt erőssége az, hogy nem játékot, hanem egy platformot biztosít a partnerei számára, így gyors és hatékony lehetőséget biztosítana olyan cégek számára, akik jelen szeretnének lenni a “metaverzum” ilyen formájában.

Jelenleg nagyobb versenytársak közé tartoznak az ApeCoin és Axie Infinity. Az Axie jelenleg tokenomics problémákkal küzd, míg az ApeCoinnál még nem tudjuk, hogy milyen formában kell elképzelni az ő metaverzumukat.

Jelenleg a Sandbox biztos helyen van Top3-ban, viszont más nagyvállalatok is érkeznek idővel majd a metaverzumok piacára, mint például az Apple és a Microsoft.

Marketing.

A blokklánc projektek világában az egyik legfontosabb terület a 10 milliárd dolláros marketcap. eléréséig a marketing (lásd pl. Dogecoin), ezért kifejezetten fontos, hogy egy projektnek átgondolt marketing stratégiája legyen.

 • Twitter ( 1 millió követő ): bejelentések és rendszeres élő közvetítések.
 • Instagram (182 ezer követő): bejelentésekről rövid teaser videók, képek.
 • YouTube (137 ezer feliratkozó): streamek a játékról, és a fejlesztés menetéről.
 • Discord (312 ezer tag, 26 ezer aktív): a közösség fő kommunikációs platformja.

A projekt hatalmas közösséggel rendelkezik, így jelenleg a marketing nem okoz problémát a projektnek.

Konklúzió.

A projekt jó csapattal, partnerségekkel és stabil marketinggel rendelkezik, viszont a tokenek megoszlása rejt magában kockázatot, mivel a vállalati tartalék a tokenek több, mint negyede, amivel könnyedén befolyásolhatja a token árfolyamát.

Szintén probléma lesz a token inflálódása, amit kiküszöbölhetünk azzal, hogy a tokenjeinket lekötjük a platformon, viszont ott nincs “lockup period”, ami szintén a tokenek gyors kivételét + eladását eredményezheti, ami szintén az árfolyamra negatívan hathat (lásd. AXS).

Összességében hosszútávon vegyes érzelmeket táplálok a projekt felé, ha valaki metaverzumba fektetne, akkor a piacon ez a legéletképesebb projekt, de bőven vannak hibái, amit jó lenne kijavítani. 2022-ben indul a DAO, amit érdemes figyelemmel követni, míg a lekötésekhez is jó lenne legalább egy 2-3 hetes zárolási periódust adni. Amíg ezek nincsenek meg, addig egy kockázatosabb befektetésnek tartom a SAND tokent.

Tartalomjegyzék