fbpx

A nemzetközi utalások jövője? Ezt érdemes tudni a Ripple projektről!

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ripple logó

Tartalomjegyzék

Munkám során szinte az összes európai országban beszéltem már tartalomgyártókkal és meglepetésemre a németajkú területeken egytől egyig a legnépszerűbb projekt az XRP volt. A német kripto piac adja az európai forgalom tetemes részét, így nem volt kérdés, jobban beleástam magam az általuk kedvelt projektbe. Ebben a cikkemben leírtam mindent, amit egy kisbefektetőnek érdemes tudni a Ripple-ről, és a mögötte lévő csapatról, partnerségeiről, XRP tokenjéről.

XRP Árfolyam

Szerezz akár évi 8% kamatot XRP tokenjeid után a Nexo-val! Szerezz 25 dollár regisztrációs bónuszt itt!

A projektről röviden

A Ripple céget 2012-ben alapította David Schwartz, Jed McCaleb, Arthur Britto és Chris Larsen az XRP főkönyv kezelésére.

A Ripple hálózat pénzügyi intézményeknek, azon belül is főként bankoknak nyújtana a jelenlegi fizetési hálózatoknál (pl. SWIFT) egy gyorsabb, hatékonyabb megoldást a blokkláncon. 

RippleNet és Swift összehasonlítás
RippleNet és SWIFT összehasonlítás

A hálózat hitelesítési metódusként a Proof-of-Work és Proof-of-Stake algoritmusok helyett egy konszenzuson alapuló megoldást használ, amivel egy tranzakció 3-5 másodperc alatt teljesül és ~0,08 forintba kerül. A blokklánc 1500 tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként a nap 24 órájában folyamatosan.

Bírósági helyzet / SEC

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2020-ban nyújtott be egy pert az XRP ellen, amiben azt állítják, hogy az XRP értékpapírnak minősül és engedély nélkül értékesítették.

A panaszban az állt, hogy:

“Legalább 2013-tól napjainkig, az alperesek több, mint 14,6 milliárd darab digitális “XRP” megnevezésű értékpapírt értékesítettek $1,38 milliárd dollár értékben, hogy a Ripple cég működését finanszírozzák és gazdagítsák Larsent és Garlinghouse-t.”

“Az alperesek anélkül tették ezt a forgalmazást, hogy a szövetségi értékpapírtörvények által megkövetelt módon regisztrálták volna az XRP felajánlásaikat és eladásaikat a SEC-nél, és nem alkalmaztak mentességet e követelmény alól.”

A Ripple válasza ezekre a vádakra a következő volt:

“Ez az elmélet sok más mellett figyelmen kívül hagyja, hogy az XRP számos olyan funkciót lát el, amelyek különböznek az "értékpapírok" funkcióitól, ahogyan a jog évtizedek óta értelmezi ezt a fogalmat. Az XRP például csereeszközként - ma már nemzetközi és belföldi tranzakciókban használt virtuális valutaként - működik, értéket mozgat a joghatóságok között és megkönnyíti a tranzakciókat. Ez nem értékpapír, és a SEC-nek nincs hatásköre arra, hogy értékpapírként szabályozza."

2022. szeptember 12-én az ügyben eljáró bíró jóváhagyta mind a Ripple, mind a SEC kérelmét, hogy a dokumentumokat tartalmazó beadványaik egy részét nyilvánosságra hozzák, mivel az ügy jogi precedenst teremt a kriptoeszközök szabályozását illetően.

A dokumentumok szerkesztett változatát szeptember 19-én hozták nyilvánosságra, melyben a Ripple magyarázata arra, hogy tokenjük kötvény lenne a következő volt:

“Az XRP tulajdonosok nem számíthattak “elvárható nyereségre”, mivel a Ripple és a token-tulajdonosok között nem voltak szerződéses kötelezettségek.”

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet válasza erre az volt, hogy akkor is vannak szerződési kötelezettségek, ha nincs szerződés a felek közt, ami rengeteg kérdőjelet vetett fel, hisz innentől kérdőjelessé válik, hogy milyen szabályokat kellene követnie a FinTech cégeknek.

Az ügy várhatóan 2023-ig tart.

Tokenomics & Működés

Az XRP tokenből összesen 100 milliárd darab került kibocsátásra, és további tokeneket nem lehet hozzáadni a hálózathoz. Az alapítók 80 milliárd XRP tokent “ajándékoztak” a Ripple hálózatnak, amiből 55 milliárdot letétként helyeztek el az XRP főkönyvében. Ezeknek a tokeneknek a feloldását a konszenzus protokoll szabályozza.

A Ripple Labs fő feladata a hálózat népszerűsítése, partnerek szerzése a nemzetközi fizetési hálózatuk számára.

Az XRP kereskedési megoldásokat is nyújt alacsony tranzakciós díjaival és magas feldolgozási sebességével.

2021 óta a Ripple csapata több ország központi bankjával kötött szerződést CBDC megoldások létrehozására – beleértve Bhutánt, Palaut és az Egyesült Királyságot.

A Ripple Labs szintén kifejlesztett egy úgynevezett On-Demand Liquidity (ODL) szolgáltatást, aminek segítségével a RippleNet-en futó bankok gyorsan és könnyedén indíthatnak határon túli tranzakciókat. Az XRP token segítségével a bankok másodpercek alatt indíthatnak és fogadhatnak utalásokat helyi devizában, míg a tranzakció túloldalán lévő banknak se kell a saját devizáját átváltania.

Jed McCaleb XRP egyenlege
Jed McCaleb XRP egyenlege

Az utóbbi egy évtizedben szintén sokszor felmerült a Ripple egykori alapítójának, Jed McCalebnek a neve, aki anno véleménykülönbségek miatt hagyta ott a projektet a maga 20 milliárd XRP tokenjével. Ebből az elmúlt években havi rendszerességgel adott el, majd végül 2022. júliusában hivatalosan is elfogytak a tokenjei.

Partnerségek

A Ripple Labs az elmúlt években folyamatosan újabbnál újabb partnerségeket kötött, amit nagyban segített a jelenleg piacvezető értékajánlata a RippleNet-nek:

“Azonnali nemzetközi átutalások a blokkláncon”. 

Ez hatalmas újdonság egy olyan piacon, ahol jelenleg a SWIFT hálózat az uralkodó a 2-3 munkanap alatt lefutó átutalásaival.

A RippleNet jelenleg több, mint 100 partnerrel rendelkezik, amik közül esettanulmányokat is közzétettek, ezzel is bizonyítva, hogy a megoldásaik hogyan javítják a pénzügyi intézmények szolgáltatásait.

Előnyök & Hátrányok

Előnyei és hátrányai is vannak, ha úgy döntünk, hogy a Ripple tokenjébe fektetnénk, amik a következők:

XRP lehetőségek

  • Az XRP gyors, költséghatékony tranzakciókat biztosít
  • A világ körül több pénzügyi intézmény mutatott érdeklődést rá a nemzetközi utalásaik lebonyolítására
  • Magánemberek és  vállalkozások is használhatják, mint fizetési megoldás
  • Több országban is közreműködik CBDC-k létrehozásában, beleértve UK-t és az USA-t

XRP kockázatok

  • A jogi viták kimenetele továbbra is kérdéses
  • Amerikában jelenleg nem elérhető az XRP token (ez esetleges újbóli bevezetés esetén pozitívum is lehet a keresletnövekedés miatt)
  • A legtöbb Ripple partner a hálózat szolgáltatásait az XRP token nélkül veszi igénybe
  • Az XRP tokenek nagy része a Ripple menedzsmentjénél van

 

Ha érdeklődsz az XRP iránt, mint befektetési lehetőség, akkor javaslom, hogy végezz részletes kutatást a projekttel kapcsolatban. Nézz utána az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel folytatott per legfrissebb híreinek, valamint a piaci trendeknek, technikai és fundamentális elemzéseknek, szakértői véleményeknek, mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznál. Ne feledd, hogy a múltbeli események semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőbeli hozamokra! Soha ne fektess be olyan pénzt, amelynek elvesztését nem engedhetsz meg magadnak!

XRP oldalak, amit kövess

> Brad Garlinghouse (Ripple Labs CEO): Twitter

> Chris Larsen (Ripple Labs ügyvezető elnök): Twitter

> Hivatalos Ripple oldalak: Twitter, Blog

> Cointelegraph: Ripple hírek (angol)

Gyakran Ismételt Kérdések

Jelenleg a CoinMarketCap és a Ripple hivatalos adatai alapján 100 milliárd XRP token létezik, melyből a forgalomban lévő tokenek mennyisége ~49,8 milliárd.

Kezdetekben Chris Larsen, majd 2016-tól napjainkig Brad Garlinghouse a Ripple Labs vezérigazgatója.

Összesen 100 milliárd XRP tokent hoztak létre, ezeknek számát utólag nem lehet módosítani, így deflációs tokennek minősül. (Hasonlóan a Bitcoinhoz)

Cikkhez használt források:

Tartalomjegyzék