fbpx

Hogyan használd a P/S mutatót kripto projektek elemzésénél!

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
p/s mutató

A kriptoeszközök világában sokan technikai elemzést se végeznek vásárlásaik előtt, így nem meglepő, hogy a fundamentális elemzésnek pedig egyáltalán nincs hagyománya ezen a piacon.

A normál tőzsdei részvényeknél egy gyakori mutatószám az ár-érték arány (későbbiekben “Price-to-Sales”), amit érték alapú befektetésnél használnak két cég összehasonlítására.

Ebben a cikkemben arról olvashatsz, hogy mi is ez a mutató és én mire használom elemzéseim során.

Hogyan működik a P/S mutató

A Price-to-Sales arányt úgy számoljuk, hogy vesszük a projekt piaci kapitalizációját és elosztjuk a platform által generált éves bevételével. Minél alacsonyabb a P/S mutató, annál érdekesebbé válik számunkra befektetés szempontjából.

Miért hasznos ez?

A P/S arány megmutatja nekünk, hogy az adott projekt 1 dollárnyi éves árbevételét hány dollárra értékeli a piac. Ez az arány hasznos lehet olyan projekteknél, amik még nem termelnek profitot, vagy nemrég az árfolyamuk visszaesett.

Blokklánc projektek P/S értéke token terminal_ oldalán.

Például veszünk egy projektet, ami saját blokklánc fejlesztésével foglalkozik és összehasonlítjuk a P/S mutatóját más hasonló blokkláncot fejlesztő projektekével. Ha a P/S mutatója a projektünknek alacsonyabb, akkor az egy jövedelmezőbb szervezet.

Blokklánc iparágak piaci megoszlása CoinMarketCap Heatmap-en.

Fontos, hogy mindig azonos iparág szereplőit hasonlítsuk össze! Például ne hasonlítsunk egy blokkláncot egy DeFi projekthez!

Természetesen az S/P mutatók összehasonlítása mellett más fundamentális metrikákra is szükségünk lesz befektetési döntésünk meghozása előtt.

A Price-to-Sales mutatót használhatjuk olyan projektek megtalálására, amiknél árfolyamemelkedésre számíthatunk, vagy hogy leellenőrizzünk egy projektet, hogy nem vált-e túlértékelté a piacon. Ez akkor jön jól, ha egy projekt tokenjének árfolyama nagy növekedésen megy keresztül, viszont ezt hosszú idő során se támasztja alá bevételnövekedés.

Nézzünk egy példát arra, hogy hogyan is használjuk ezt a mutatót:

Az utóbbi napokban technikai elemzés során úgy döntöttünk, hogy szeretnénk vásárolni a Cosmos tokenjéből, az ATOM-ból. Mielőtt vásárolnánk, le szeretnénk ellenőrizni, hogy nem egy túlértékelt projektbe tenyerelünk bele.

A Cosmos(ATOM) fundamentális mutatói a token terminal_ oldalán.

A Cosmos hálózat P/S értéke a token terminal oldalán 3741x, amikor ezt a cikket írom. Ez magasnak tűnik, de nézzük meg hasonló blokklánc platformokat fejlesztő projektek P/S mutatóit is és átlagoljuk őket:

  • Ethereum: 39,6x
  • Binance Smart Chain: 107,3x
  • Solana: 1200x


Mivel a Solana P/S értéke kiugróan magas, így én inkább a középső értéket (medián) veszem, ami a Binance hálózatának 107,3x-es értéke. Ezt összehasonlítva a Cosmos 3518x-es mutatójával látjuk, hogy az ATOM jelenleg érték alapú befektetésre kifejezetten túlértékelt projekt.

Ettől persze rövid- és középtávú kereskedésre még jó lehetőség lehet.

Mikor teljesít gyengén a P/S

Ettől függetlenül persze a P/S mutató sem tökéletes. Egy projekt bevétele semmit se ér, ha évek után se tudják nyereségessé, profitot generáló gépezetté alakítani a projektet.

A piacon minden blokklánc projekt más és más hosszútávú stratégiával dolgozik, így érdemes azt is figyelemmel követni, hogy ők mikortól várják, hogy a projekt profitot termeljen.

Blokklánc hálózatok P/S mutatói a token terminal_ oldalán.

Általában elmondható, hogy nem jó taktika két projektet csak értékesítés vs értékesítés alapon összehasonlítani, hisz minden projekt más árréssel dolgozik, így azonos éves bevételnél is hatalmas eltérések lehetnek a profitjukban.

Figyeljünk a hitelre!

A Price-to-Sales mutató nem veszi figyelembe egy projekt adósságait! Ebből adódóan két azonos P/S mutatójú projektből számunkra az lesz érdekesebb, ami semmilyen adóssággal nem rendelkezik.

Nézz mindig utána, hogy az adott projekt rendelkezik-e hitellel!

Olvassunk utána, hogy a projekt hogy indult a kezdetekben, kapott-e bármilyen hitelt korai befektetőktől. Ezt általában egy google keresés után könnyedén megtalálhatjuk, ha a 100 legnagyobb kripto projekt közt keresgélünk.
(Kisebb projektek jóval kisebb dokumentációval rendelkeznek.)

Végszó

Mint minden fundamentális mérőszámnál, a P/S mutató is csak a megoldás egy részét képezi. Egy projektnek több feltételnek kell megfelelnie, egy alacsony P/S mutató jelenthet piaci alulértékeltséget, ha a többi feltétel is teljesül, mint például magas árrés, alacsony adósságok, inflációs tokeneknél jól kialakított égetési mechanizmusok, stb.

Lépj szintet kripto befektetéseidben!

Több, mint 2 éves tapasztalattal és széles magyar kripto piaci ismeretségekkel biztosítok konzultációkat és oktatási programokat érték alapú kripto befektetésekhez. Legyen szó alacsony kockázatú befektetésekről, vagy decentralizált pénzügyi lehetőségekről.

Kerüld el a felesleges veszteségeket és kezdj hozzá a befektetéseid tudatos vezetéséhez!

Tudj meg rólam többet itt!

Cikkem megírásában segített az Investopedia angol nyelvű cikke a témában.

Tartalomjegyzék