fbpx

Nem minden arany, ami fénylik. PLC Ultima vélemény 2022

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
PLC Ultima

Az évek során sok ismerősöm keresett meg már azzal a kérdéssel, hogy mi a véleményem a PLC Ultima projektről, valós projekt-e, és érdemes lehet-e befektetni. Ebben a cikkben egy részletes leírást olvashatsz a projektről és választ adok az imént feltett kérdésekre is.

Mi a projekt célja?

A projekt egy hatékonyabb rendszert szeretne nyújtani az online fizetésekre, és ehhez használnák a PLCU tokenjüket a Litecoin platformján.

Itt már találhatunk furcsa ellentmondásokat, de a későbbi pontokban ezt részletesebben kifejtem.

Kik állnak a PLC Ultima mögött?

A projekt weboldalán a csapat 2 tagját látjuk megjelölve, az alapítót Alex Reinhardt-ot és a marketingért felelős igazgatót Dennis Loos-t. A weboldalon nem sok információt találni róluk, ezért nagyobb utánajárás után a következőket tudhatjuk meg róluk:

A PLC Ultima alapítója, Alex Reinhardt, a LinkedIn profilja alapján egyáltalán nem ismert a blokklánc piacon. Legmagasabb végzettsége a középiskola, jelenleg Berlinben él. Semmilyen előzetes tapasztalata nem volt a blokklánc piacon, mielőtt belevágott ebbe a projektbe. Mellesleg a PLC Ultima weboldalán Alexnek csak az Instagram fiókja volt megjelölve, ahol követhetjük munkásságát.

A csapat másik tagja, Dennis Loos, aki a projekt marketing részében veszi ki a részét. LinkedIn profilja alapján ő már népszerűbb, “Network Marketing Coach”-ként hivatkozik magára. Tapasztalata neki szintén nincs a blokklánc piacon.

A csapat tagjai közül hiányzik a legfontosabb szereplő megnevezése, ami pedig a Technológiai igazgató, azaz a CTO lenne. A weboldalon hivatkoznak arra, hogy világszerte elismert fejlesztők dolgoznak a projekten, de erről bizonyítékot sehol se találni, és egy elismertebb blokklánc fejlesztő se nyilatkozott a témában.

Whitepaper & Weboldal

A weboldal összeszedett, viszont sok olyan állítás szerepel rajta, ami marketing szempontból jól hangzik, viszont nincs bizonyíték rá, hogy igaz lenne.

A Whitepaper formailag korrekt, nincsenek elírások benne, viszont sok helyen lelhetjük fel, hogy FOMO-ra, spekulációra épít, hogy ez a nagy lehetőség az 1000x-es befektetésre. Ez sok esetben egy ilyen dokumentumnál aggodalomra adhat okot.

Tokenomics

A projekt PLCU tokenje a Lightcoin hálózatra épül, likvid mennyiségéről hivatalos adatokkal nem rendelkezik a CoinMarketCap, viszont a csapat bemondása alapján 200 ezer környékén van jelenleg a tokenek száma.

A tokenből összesen 11 millió darab lesz a piacon, így elmondható, hogy jelenleg erősen inflációs eszköznek minősül. Sajnos hivatalos információkat nem biztosítanak egy elemző platformnak se, így kevés információ áll rendelkezésünkre ilyen téren.

Egy átlag projektnél itt többszáz adat lenne elérhető, míg a PLCU-nál teljesen üres.

Technikai elemzést is problémás készíteni a projektről, mivel összesen 4 platform támogatja a tokennel való kereskedést, így a beszerzése/eladása is problémákat hozhat a jövőben.

Partnerek & Marketing

Ez a rész elég karcsú lesz, mivel se a projekt oldalán, sehol máshol nincs nagyobb stratégiai partnerségről hír, így kétséges, hogy bármennyire is piacvezetővé tudna válni olyan szereplők között, mint például a Lightning network, a Ripple, vagy a Mastercard fejlesztés alatt álló saját blokklánc hálózata.

Konklúzió

Ennél a projektnél rengeteg jelet találhatunk arra, hogy ez egy kifejezetten kockázatos projekt, és semmi bizonyíték nincs arra, hogy valós terméket tudnak majd piacra dobni, viszont sajnos továbbra is folyamatosan nő a projekt körüli közösség, akiknek nagy százaléka laikusokból, frissen a kripto piacra érkezőkből áll.

Befektetési szempontból vannak a piacon sokkal ígéretesebb, megbízhatóbb projektek. A magas tokenkibocsátás miatt számíthatunk a token elértéktelenődésére és a token eladása is problémákat hozhat, mivel egy nagyobb tőzsde se támogatja a projektet.

Én személy szerint kiemelten kockázatos befektetésnek tartom a PLCU tokent, amit semmilyen időtávra nem választanék befektetésre.

Tartalomjegyzék