fbpx

Mi a DAO? Decentralized Autonomous Organization

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
DAO

Biztos vagyok benne, hogy láttál már te is automatákat, amikbe pénzt dobva azonnal hozzájuthatunk ahhoz, amire épp szükségünk van bármilyen eladó beavatkozása nélkül. Ezek az automaták az eladás folyamatát automatizálják, viszont továbbra is van szükség emberi beavatkozásra, hogy kifizesse valaki a villanyszámlát, feltöltse termékekkel, vagy meghibásodás esetén megjavítsa.

Mi a DAO?

A DAO egy mozaikszó, ami a Decentralized Autotonomous Organization, vagy magyarul decentralizált önálló szervezetre utal. Ez röviden annyit jelent, hogy egy önállóan működő kód, amiről a DAO-t készítők együtt döntöttek, hogy pontosan hogy is kell majd működnie.

Vegyük az automatás példát. Ha egy kávésautomata DAO-ként működne, akkor minden olyan folyamatot, amihez emberre lenne szükség, egy előre megírt kód (smart contract) oldana meg. Így például ha ki kellene fizetni a villanyszámlát, akkor minden hónap végén elindul egy algoritmus, ami a villanyszámla összegét elutalja a felelős társaságnak.

DAO működése

Egy ilyen szervezetben nincs vezérigazgató, aki eldöntené, hogy merre haladjon a projekt a jövőben. A DAO-k általában rendelkeznek valamilyen tokennel, aminek birtoklása szavazati jogot biztosít.

Az ilyen tokenekkel rendelkezők a későbbiekben pedig szavazhatnak a platform főbb döntéseiben. Lehet ez új fejlesztők felvétele, fejlesztési döntések, stb.

A token előnye még, hogy ha a DAO jól teljesít, akkor a befolyó bevétel miatt a token árfolyama is növekedhet, ami a projektnek és a tokennel rendelkezőknek is előnyös.

Előnyök

Egy DAO-nak nincsenek érzései, ezért nem kell amiatt aggódni, hogy azért nem ad hitelt, vagy hoz valamilyen döntést, mert nem vagyunk számára szimpatikusak.

Szintén előny, hogy nincs konkrét vezetősége, aki dönthetne, hogy merre haladjon a projekt, így a közösségre van bízva, aki a projektet támogatja.

Előnye még egy ilyen önálló szervezetnek, hogy nem lehet leállítani és nem lehet konkrét felhasználókról adatokat lekérni belőle. Ebből adódóan a kormány nem tud beleszólni egy DAO működésébe.

Az utolsó nagyobb előnye pedig, hogy a DAO-k nyílt forráskódúak, amia azt jelenti, hogy a kódjukat bárki megnézheti. Ennek előnye még, hogy a programozók szabadon kereshetnek benne hibákat, hogy azokat kijavíthassák.

Hátrányok

A sok előny mellett vannak persze hátrányai is egy DAO-nak. Egyik ilyen, hogy sebezhető a támadásokkal szemben. Ha bárki megnézheti a kódját, akkor bárki készíthet olyan kódokat, amik azt könnyen megtámadhatják.

Hátránya lehet még, hogy nincsenek üzleti titkok egy DAO-nál, ami általában egy normál cég előnyét jelenti a piacon. Ebből adódóan ha egy DAO jól teljesít, akkor annak működését más DAO-k könnyedén lemásolhatják, átvehetik.

Gyakorlati példák

  • MakerDAO
  • Aragon
  • MetaCartel
  • Gitcoin
  • DASH
  • The DAO

A “The DAO” története

Az egyik legismertebb decentralizáltan működő önálló szervezetet The DAO-nak hívják. Ez a projekt egy 2016-ban alapított kockázati tőkealap volt, ami sikertelenül indult. A projektbe 20 ezer befektető szállt be és összesen 150 millió dollárt raktak össze. A projektet viszont meghekkelték és 50 millió dollárnyi Ethert (ETH) loptak el.

Ez az oka igazából annak is, hogy miért létezik Ethereum és Ethereum Classic. Az Ethereum Classic az eredeti blokklánc, ahol létezik az ellopott pénz, viszont a blokkláncot fejlesztők úgy gondolták, hogy az nincs jól, hogy 50 millió dollárt ellopnak egy projekttől, ezért egy új blokkláncot készítettek, melynek hibáit kijavították, a pénzt pedig visszaadták a projektnek.

Ezután kezdődött el a The DAO fejlesztése.

A cikk részben a Whiteboard Crypto youtube csatorna videóját használta forrásként!

Tartalomjegyzék