fbpx

Kriptoeszközöket vásárolnál? Ezekre figyelj egy kripto tőzsdénél!

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kripto tőzsdék

Kraken, Gemini, Binance – ezek nem mitikus lények nevei és nem is valami új szleng. Ezek mind kripto tőzsdék, digitális piacok, ahol kriptopénzeket lehet vásárolni és eladni. Ha a bankokon keresztül akarunk kriptovalutákat vásárolni, akkor sajnos rossz hírekre számíthatunk.

Néhányan, mint például a Coinbase, már a Bitcoin megjelenése óta léteznek, amikor még sokkal kevesebb szabályozásnak kellett megfelelni a kriptoeszközök kereskedéséhez. Más cégek, mint például a Revolut, vagy a PayPal pedig csak az utóbbi időben tette elérhetővé ezeket a befektetési eszközöket a platformján.

Nézzük is, hogy milyen szempontokat ajánlott figyelembe venni, amikor kripto tőzsdét választunk.

Mik a kripto tőzsdék?

A kripto tőzsdék olyan platformok, ahol kriptoeszközöket vásárolhatunk és adhatunk el. Ezeken a felületeken általában más kriptopénzek közt is válthatunk, például válthatunk BTC-t ETH-ra. A kriptovaluta tőzsdéken követhetjük az általuk támogatott kriptoeszközök aktuális piaci árfolyamát is.

Ezeken a platformokon el is adhatjuk kriptopénzeinket normál devizákért cserébe, amit ezután kiutalhatunk magunknak, ezzel profitot realizálva.

Tyron Ross, amerikai pénzügyi tanácsadó szerint nincs mindenki számára egy “univerzálisan legjobb” tőzsde, hanem végig kell gondolnunk, hogy számunkra milyen szempontok a leginkább fontosak, amikor kriptovaluta kereskedésről van szó, és ez alapján választunk, hogy melyik felel meg a mi céljainknak.

Lehet, hogy valakinek a legfontosabb az egyszerűség, és ezért hajlandó magasabb díjakat fizetni, míg más a legolcsóbb kereskedési díjakat keresi.

Mikre figyelj egy kripto tőzsdénél

Elérhetőség

A tartózkodási hely nagyban meghatározhatja, hogy milyen tőzsdét választunk, hisz vannak olyan platformok, amik például csak Amerikában, Ázsiában, vagy specifikus országokban érhetőek el. Vannak országok, mint például Kína, akik pedig teljesen betiltották ezeknek az eszközöknek a kereskedését.

A kripto tőzsdék földrajzi korlátozásairól és elfogadott devizákról általában minden információt megtalálsz a tőzsde weboldalán, vagy a Felhasználási Feltételek dokumentumában.

Biztonság

A kriptoeszközök mögött nem áll semmilyen központi intézmény, és kevésbé védettek, mint például a normál devizák a bankokban. Vannak olyan tőzsdék, mint például a Gemini, akik a náluk tartott devizákat banki partnereiknél tartják a nagyobb biztonság érdekében, viszont ez a kriptoeszközeikre nem érvényes.

A kriptopénzek védelmének érdekében a legtöbb tőzsde rendelkezik biztonsági irányelvekkel, amikkel igyekeznek csökkenteni az átverések és hackertámadások kockázatát. A Coinbase például 255 millió dollár értékű biztosítással rendelkezik, amiből fedezni tudja az ügyfelek veszteségeit, ha bármi rosszul alakulna.

Más tőzsdék, mint például a Kraken pedig inkább a biztonsági gyakorlatokra fókuszál és nem helyez akkora hangsúlyt a biztosításokra.

Attól függetlenül, hogy a tőzsdét csak kereskedésre használnánk, vagy ott is tartanánk a kriptovalutáinkat, a legfontosabb szempont mindig a biztonság lesz. Ez mégfontosabb lesz, ahogy a kriptopénzek árfolyama növekszik, hisz nő a platformokon tartott eszközök értéke is, ami egyre több támadó figyelmét vonhatja magára.

2020-ban 28 kripto tőzsde támadásról számoltak be, a legnagyobb ilyen rablás alkalmával pedig több, mint 200.000 dollárt raboltak el a szingapúri központú KuCoin tőzsdéről.

Díjak

A felmerülő díjak szintén egy fontos szempont, de sose zárjunk ki egy tőzsdét, mint opciót csak a magas díjai miatt. Lehet, hogy pont ezek a díjak szükségesek ahhoz, hogy a piacon elérhető legmagasabb biztonságot és magas minőségű szolgáltatásokat nyújtsák az ügyfeleiknek.

Egy tőzsde tranzakciós díjai lehetnek fix összegek is, de általában százalékos formában adják meg őket. Ezeket a díjakat tranzakciónként fizetjük, és eltérőek lehetnek vásárláskor és eladáskor. Szintén változhatnak a díjak annak függvényében, hogy milyen típusú kriptoeszközzel kereskedsz. Menj biztosra abban, hogy tudd mikor és hogyan számol fel díjakat a tőzsde, amit használsz!

Likviditás

Szintén fontos szempont, hogy az adott tőzsde rendelkezzen akkora forgalommal, hogy ha vásárolnánk, vagy eladnánk kriptoeszközöket, akkor ne kelljen túl sok időt várnunk.

Ha egy tőzsdén nagy forgalom van, akkor nagyobb az esélye, hogy az aktuális legjobb árfolyamon fogunk tudni kriptoeszközöket vásárolni.

Elérhető tokenek

Nem minden tőzsdén érhető el az a többezer kriptoeszköz, ami jelenleg a piacon létezik.

Ha népszerű és nagy projektek tokenjeiből vásárolnánk, mint a Bitcoin, vagy Ethereum, akkor valószínűleg nem fogunk olyan problémába futni, hogy az adott kriptovaluta nem elérhető a tőzsdén. Újabb projektek tokenjeinél már viszont más a helyzet, ezért mindenképp érdemes átgondolni már az elején, hogy milyen kriptoeszközökbe tervezünk befektetni.

Ne felejtsük el viszont, hogy a kisebb projektek nagyobb kockázattal is járnak, egy már természetéből adódóan is magasabb kockázatú piacon. Emiatt mondja sok nagybefektető, hogy érdemes a nagyobb nevek mellett maradni, mint a Bitcoin és Ethereum. Bármilyen kriptovalutát is tervezünk venni, mindig csak annyit fektessünk be, amennyit hajlandóak is vagyunk elveszíteni.

Oktatási eszközök

Kezdő kripto befektetőknél fontos szempont, hogy az adott platform mennyi oktató anyaggal rendelkezik a felületén elérhető funkciók bemutatására.

A Coinbase például jutalmakat is ad, ha elvégezzük az oktató anyagait, ezzel ösztönözve a kezdő befektetőket arra, hogy fejlesszék magukat.

Megjegyzés

Ezek mellett persze sok más szempontot vehetünk figyelembe, mint például az ügyfélszolgálat segítőkészsége, vagy hogy éppen mennyire tetszik nekünk a tőzsde mobilalkalmazása.

A legfontosabb szempont viszont mindenképp a biztonság legyen és hogy mekkora díjakat vagyunk hajlandóak kifizetni a platform szolgáltatásaiért.

Gyakran ismételt kérdések

Tartalomjegyzék