fbpx

Kraken vélemény 2022

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kraken vélemény 2022

Kraken vélemény 2022

A Kraken egy jó választás a kezdő és tapasztalt befektetők számára is a kripto piacon.

Németh Ádám

Céges háttér
Elérhető kriptoeszközök
Díjszabás
Biztonság
Ügyfélszolgálat

Összegzés

A Kraken egy amerikai központú kriptotőzsde, ahol több mint 110 kriptoeszköz között válogathatunk versenyképes tranzakciós díjak mellett. Kiemelendő, hogy a platform támogatja a spot és futures kereskedési módokat is. A Kraken egy jó választás kezdő és már hosszabb ideje a piacon lévő befektetők számára is, köszönhetően a tokenek széles választékának és a Kraken Pro alacsony tranzakciós költségeinek.

4

Bevezető

A Kraken egy jelentős kriptotőzsde a piacon, ami megkönnyíti több kriptoeszköz vásárlását kiskereskedelmi befektetők számára beleértve a Bitcoint, Ethert és más népszerű kriptopénzeket. Az alap kereskedési lehetőségek mellett margin és határidős ügyletek kötését is elérhetővé teszi a platform az ügyfelei számára.

A kezdő befektetők számára a legegyszerűbb opció, ha a Kraken fő platformját kezdik el használni, míg a tapasztaltabb kereskedők az alacsonyabb tranzakciós díjak és több funkció miatt a Kraken Pro-t preferálják.

Figyelmeztetés: A kriptoeszközökbe, a decentralizált pénzügyekbe (DeFi) és más ICO-kba (Initial Coin Offerings) való befektetés rendkívül kockázatos és spekulatív, és a piacok rendkívül változékonyak lehetnek. Bármilyen pénzügyi döntés meghozatala előtt konzultáljunk képzett szakemberrel!

Cég áttekintés

A Kraken egy 2011-ben Amerikában alapított kriptotőzsde, ami a világ számos pontján rendelkezik irodákkal. A világ több országában elérhetőek a szolgáltatásaik, beleértve Magyarországot is. A Kraken versenyképes termékeivel támogatja az egyéni és intézményi kripto befektetőket is.

A kezdők legjobban a Kraken fő platformján tudnak érvényesülni, míg a haladó befektetők és kereskedők számára a Kraken Pro lehet a megfelelő választás. A kezdő és haladó befektetők egyaránt kapnak lehetőséget kriptoeszközeik lekötésére (staking), ami után a platform kamatot ír jóvá.

Elérhető kriptoeszközök

A Kraken több mint 110 kriptoeszközt támogat, köztük olyan ismertebb tokeneket is, mint:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Cardano (ADA)
  • ApeCoin (APE)
  • Ripple (XRP)
  • Polkadot (DOT)
  • ChainLink (LINK)
  • Polygon (MATIC)
  • Solana (SOL)

A Kraken felületén szintén elérhető több népszerű stablecoint is, mint például a Tether, USD Coin és Dai. Emellett a platform támogat 7 fiat devizanemet is, amik az amerikai dollár (USD), euró (EUR), kanadai dollár (CAD), japán yen (JPY), angol font (GBP), svájci frank (CHF) és ausztrál dollár (AUD).

A fiat pénznemek támogatottsága földrajzi hely szerint eltérhet!

Díjak

A tranzakciós díjak a használt platformtól és a kereskedés típusától függően változnak. Itt vannak röviden a fontosabb díjak, amikről érdemes tudnunk:

Kraken díjszabás

Azonnali kriptoeszköz vásárlásnál 1,5%-os díjat számolnak fel, míg stablecoinoknál 0,9%-ot.

A vásárlásra további díjak rakódnak annak függvényében, hogy hogyan töltöd fel az adott tőkét. Legolcsóbb opció a banki beutalás, melynek 0,5%-os díja van, míg 3,75% + 25 centes díja van a bankkártyás, vagy digitális walletes vásárlásoknak.

Ezekből a díjakból következik, hogy ha valaki rendszeresen akar kriptoeszközöket vásárolni, akkor idővel érdemesebb a Kraken Pro platformját használnia.

Kraken Pro díjszabás

A Kraken Pro jóval alacsonyabb díjakkal dolgozik, mint a fő platform. A tranzakciós díjak az előző 30 napi kereskedési volumen alapján számítódnak ki. A legtöbb felhasználóra a 0,16%-os Maker és 0,26%-os Taker díjak vonatkoznak (Havi 0-50 ezer dolláros kereskedési volumennél).

30 napos kereskedési volumenMakerTaker
$0 – $50 0000,16%0,26%
$50 001 – $100 0000,14%0,24%
$100 001 – $250 0000,12%0,22%
$250 001 – $500 0000,10%0,20%
$500 001 – $1 000 0000,08%0,18%
$1 000 001 – $2 500 0000,06%0,16%
$2 500 001 – $5 000 0000,04%0,14%
$5 000 001 – $10 000 0000,02%0,12%
$10 000 000+0,00%0,10%
Kraken díjszabás

A Maker megbízások olyan kereskedések, amik nem egyeznek meglévő megbízások áraival, hanem egy ideig likviditást adnak a platformnak. A Taker megbízások egy fennálló megbízásra alapoznak, gyorsabb lefutásúak, ezért kicsivel magasabb díjszabással számolnak.

Biztonság

A Kraken fiókok maximális biztonságban vannak a lehetséges kibertámadásoktól, ha megfelelően végezzük el a biztonsági intézkedéseket. Érdemes a kétfaktoros hitelesítést beállítani a fiókban.

Ettől függetlenül fórumokon lehet olvasni arról, hogy pár felhasználó fiókját zárolták, viszont ezekre a Kraken munkatársai a posztok alatt azonnal reagáltak.

Figyelmeztetés: A kriptopénz tranzakciókat nem lehet visszafordítani! Győződjünk meg róla, hogy a számlainformációink biztonságban vannak, és ellenőrizzük kétszer a címeket, mielőtt pénzt küldenénk egy másik kriptopénz tárcába!

Fiók nyitásának folyamata

A Kraken felületére való regisztráció hasonló, mint bármely más kripto tőzsdéé, vagy online brókeré. A regisztráció csak pár percet vesz igénybe.

Regisztráció a Kraken felületén.

A regisztráció során meg kell adnunk elérhetőségi adatainkat, beleértve a nevünket, címünket és telefonszámunkat. Ezek az adatok a pénzügyi iparágban az úgynevezett KYC (Know Your Customer) részét képezik.

A platform összes funkciójának eléréséhez továbbá fel kell töltenünk egy fényképes hatósági igazolványunk másolatát, ami lehet személyigazolvány, útlevél, vagy jogosítvány. Enélkül a hitelesítés nélkül a fiókunk limitált tevékenységeket végezhet csak.

Ügyfélszolgálat

A Kraken ügyfélszolgálata a nap 24 órájában elérhető chat-en, e-mailben és telefonon. Regisztrációval kapcsolatban kerestem az ügyfélszolgálatot egy problémával, amit körülbelül 15 percen belül sikerült is megoldanunk.

Konklúzió

A Kraken árképzése és funkciói miatt jó választás a kezdő és a tapasztalt kriptopénz kereskedők és befektetők számára, akik új kriptopénz tőzsdét keresnek a piacon. 

A Kraken alap platformjának díjai viszonylag magasak, ezért ha gyakran vásárolnánk, vagy adnánk el kriptoeszközöket, akkor érdemes minél hamarabb kitanulni a Kraken Pro használatát. Emellett pedig ne felejtsük el beállítani a kétfaktoros hitelesítést, hogy növeljük a fiókunk biztonságát!

Összességében egy megbízható, jó platformnak tartom a Krakent 2022-ben.

Gyakran ismételt kérdések

A cikk írásakor az Investopedia Kraken Review cikkét és a Kraken oldalát használtam fel forrásként.Kraken StakingKraken Staking

Tartalomjegyzék