fbpx

Így kezdj hozzá a kriptovaluta vásárláshoz! Befektetés lépésről lépésre! [2021]

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
kripto befektetés

Manapság egyre népszerűbb téma a kriptovaluta befektetés, viszont rengeteg veszéllyel jár, ha valaki felkészületlenül vág neki. Azzal a szándékkal írtam ezt a bejegyzést, hogy adjak egy rövid útmutatót ahhoz, hogy mikre figyelj, milyen lépéseken kell végigmenned, hogy csökkentsd a befektetéseid kockázatát.

Fontos, hogy az itt leírtak a saját véleményemet, tapasztalataimat tükrözik, semmilyen formában nem minősülnek pénzügyi tanácsadásnak!

Kriptovaluta befektetéssel elérhető reális eredmények (saját tapasztalat)

Az első dolog, amiről érdemes tudnod az, hogy a kriptovaluta befektetés előnye és hátránya is az, hogy még nagyon kis piaca van, emiatt pedig napok alatt hatalmas mozgásokra képes az árfolyam. A kereskedők nagy része bukik a kriptovalutákon, mivel hiányos tudással vágnak neki a “befektetésnek”.

Ha viszont stabil tudással rendelkezel technikai és fundamentális elemzés terén is, akkor a havi átlagos 10-15%-os profit abszolút elérhető a kriptopénzekbe fektetéssel.

Én 2021. januárjában kezdtem el építeni a portfoliómat, a kereskedéseimet pedig pár hónappal később, májusban kezdtem el vezetni, hogy pontosan lássam a számokat. Voltak rosszabb és jobb hónapjaim is, a legrosszabb hónapom -2% volt a hónap végén, míg a legjobb +35%. Átlagosan pedig 15% havi profitnál tartok jelenleg.

Ez persze sose kiszámítható, sok dolog mehet félre. Lehetnek új törvények, negatív hírek, betiltások, stb.

Érdemes csak annyi pénzt kriptovalutákba fektetni, amitől még jól alszol az este és nem lesz rá szükséged a közeljövőben.

Kerüld el a veszteségeket, fejleszd a tudásodat!

A legtöbben azért buknak a kriptovalutákon, mert nem tudják, hogy mikor kell beszállni, vagy kiszállni egy pozícióból. A piacon az egyik legveszélyesebb tulajdonság a mohóság. Hiába érsz el pár hét alatt 10-15-20%-os profitot, megjelenhet benned a gondolat, hogy ha eddig 15%-ot ment felfele az árfolyam, akkor miért ne mehetne még 5-10%-ot?

Ilyenkor arra kell gondolnod, hogy más befektetési lehetőségeket messze túlteljesítettél már, és reálisan kell végiggondolnod, hogy van-e alapja annak, hogy az adott kriptovaluta árfolyama tovább emelkedjen.

Jobb 15% profitot realizálni, mint várni a 20%-ot, bukni és utólag szomorkodni.

Sokat segít az, ha megtanulod értelmezni egy projekt célját, helyét a piacon (fundamentális elemzés), és a kriptopénzek árfolyamát is megtanulod értelmezni (technikai elemzés). Ezzel is csökkentheted a veszteségeid esélyét.

Tudd mi miért történik! Kövesd a híreket!

Bármennyire is izgalmas az árfolyamokat nézni reggeltől estig (egyébként nem ajánlom, mert az egészség rovására mehet), de nem lehet minden információt csak a grafikonokból kiolvasni.

Fontos, hogy tudjunk a közelgő szabályozásokról, nagyvállalati befektetőkről és olyan hírekről, amik befolyásolhatják az árfolyamot különböző időtávokon. Erre jó oldalak a cointelegraph és CoinDesk.

Találj potenciális projekteket!

A blokklánc technológia még mindig egy nagyon új világ, így folyamatosan jelennek meg olyan projektek, amik más és más iparágat szeretnének megreformálni. Ebből adódóan sok olyan projekt van, amiben nagy potenciál van, viszont ennél jóval több rossz projekt van.

A mi feladatunk az, hogy a rossz projekteket kiszűrjük és találjunk olyanokat, amikbe érdemes fektetnünk. Itt elsőként érdemes átnézni a CoinMarketcap oldalán a top100 coint, ahol sok információt találhatunk a projektekről. Ezután megnézhetjük a projekt Twitter oldalát, és a projektről írt cikkeket, híreket is.

Kerüld a FOMO-t!

A legnagyobb esélye a pénzed elbukásának abban van, ha olyan kriptovalutákat vásárolsz, amik már rég túl vannak a hatalmas emelkedéseken.

Ha egy kriptovalutát azért veszel meg, mert mindenki róla beszél, de már az utóbbi napban ment 30-40%-ot, akkor nagy az esélye, hogy akkor érkeztél a partira, amikor a többiek már pakolnak és mennek haza.

Ne azzal foglalkozz, hogy mások éppen milyen kriptovalután kerestek vagyonokat, mert az számodra már valószínűleg nem fog ugyanakkora profitokat eredményezni.

Válassz egy kriptovaluta tőzsdét a befektetéseidhez!

Egy jó kriptovaluta tőzsde választása rengeteget számíthat a jövőben. Sok kínlódástól megóv, ha már az elején olyan helyen kezded el a befektetéseidet, ahol kicsi az esélye a jövőbeli problémáknak. Emiatt én semmiképp nem ajánlom a Revolut platformját kereskedésre/befektetésre.

Jelenleg az egyik legjobb opció viszont a crypto.com. Főként azért, mert jogilag teljesen stabil lábakon áll, jó marketinggel rendelkezik, gyorsan növekszik, viszonylag alacsony díjakkal és sok népszerű kriptovaluta van listázva a platformjukon. Ha egy alternatívát keresnél, akkor még tudom ajánlani a KuCoint is.

Én kezdetben a Binance platformját használtam, viszont ők az utóbbi időben egyre több vitába futnak bele az EU-val, és az elmúlt hónapokban a devizautalások is megszűntek a platformon, így a tőke ki- és beutalása is megnehezedett.

Tűzz ki célokat és tarts ki mellettük!

Ha már a kereskedésnél/befektetésnél tartasz, akkor fontos, hogy ne csak azt tudd, hogy mikor akarsz megvenni egy kriptovalutát, hanem azt is, hogy mikor fogsz tőle megválni!

Érdemes lépcsőzetesen profitot realizálni és arra törekedni, hogy a lehető leghamarabb visszakapjuk a befektetett tőkénket, hisz innentől a bukás kockázatát elkerültük.

Tanulj a hibáidból!

Az elején rengeteg hibát vétettem, viszont ez elkerülhetetlen. Inkább az a fontos, hogy ezeket a hibákat ne kövessük el újra. Ha egy pozícióval pénzt buksz, az nem mindig veszteség. Lehet, hogy azon az egy kereskedésen annyit tanulsz, hogy az utána jövő sikeres kereskedéseidet mind annak az egynek köszönheted.

Senki se kezd profi befektetőként, viszont nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy elérjünk egy olyan szintet, amivel már magabiztosan mozoghatunk a kriptovaluta befektetések világában.

Összegzés

Senkiből nem lesz egy nap alatt sikeres kereskedő, de ha kellő energiát és időt fektetsz bele, akkor pár hónap alatt hatalmas fejlődést érhetsz el.

Sok kereskedő nem attól lesz sikeres, hogy az összes lehetőséget felismeri a piacon, hanem mentálisan erős, stabil célokkal rendelkezik és nem hagyja magát manipulálni.

Ha érdekel a kriptovaluták világa és többet foglalkoznál vele, akkor ajánlom a privát csoportomat, ahol napi rendszerességgel érkezem hírekkel, elemzésekkel, piaci körképekkel és oktató anyagokkal, mellette pedig egy támogató közösség tagja lehetsz.

További kriptovalutákkal kapcsolatos tartalmakért nézz szét a közösségi oldalaim mindegyikén!

Tartalomjegyzék