fbpx

Hogyan szerezz munkát 2022-ben a kripto világban

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kripto munka blokklánc

Az elmúlt években egyre vonzóbb lehetőségeket kínáltak a FinTech cégek, kifejezetten azok, amik kriptovalutákkal foglalkoznak. 2022 elején kezdtem el a kripto piacon dolgozni (Nexo), és ebben a cikkben összegyűjtöttem mindazt, ami hasznos lehet azoknak, akik szintén egy hasonló cégnél szeretnének elhelyezkedni.

Mi az a blokklánc?

Valószínűleg nem először találkozol ezzel a kifejezéssel, de ha nem tudod, hogy miről van szó, akkor röviden összefoglalom. A blokklánc egy újfajta adattárolási technológia, ami transzparens és biztonságos megoldást nyújt interneten végzett tranzakciók rögzítésére. Szintén megjelenik sok projektnél a decentralizáció is, mint fogalom, ami olyan automatizált platformokat jelent, ahol algoritmusok kötik össze a feleket, ezzel megszűntetve a közvetítők szerepét.

Miért választják sokan?

A FinTech és a blokklánc projektek világát folyamatos fejlődés, innováció jellemzi. Pont emiatt nyújthat igazán izgalmas lehetőséget fiatalok és olyan munkavállalók számára, akik ki szeretnék venni a részüket a világ formálásában. Itthon azért is versenyképes lehetőség, mivel sok nemzetközi cég nyújt otthoni munkavégzést (remote), miközben a fizetés gyakran stablecoinban kerül jóváírásra. Ez általánosságban egy magasabb bérezést is jelent az itthoni lehetőségekkel összehasonlítva.

Felmerülő hátrányok

Ezen a területen több olyan szempont is van, ami elsőre csak pozitívumnak tűnhet, viszont idővel pont ezek azok, amik problémát okozhatnak. Az egyik a remote (otthoni) munkavégzés. Ez több problémát is felvet. Az egyik, hogy normál esetben nekünk kell motiválnunk magunkat, hogy minden nap produktívak legyünk egy olyan környezetben, ahol kevésbé tudnak ellenőrizni.

A másik pedig rövid nevén a FUD (Félelem, bizonytalanság, kétely), ami a piacot néha jellemzi. Ilyen időszakokban kifejezetten stresszes lehet ilyen cégnél dolgozni, hisz sokan megkérdőjelezhetik például, hogy a cégünk az adott piaci környezetet túléli-e.

Karrierlehetőségek a blokklánc piacon

Blokklánc fejlesztő

Kezdjük a valószínűleg legegyértelműbb és a legkeresettebb szerepkörrel, a blokklánc fejlesztővel. A fejlesztők keltik életre a blokklánc projekteket, amit utána mindenki használ. A legtöbb kripto startup kezdetben egy úgynevezett “minimum viable product”-ot dob ki, röviden MVP-t, ami egy meglévő problémára nyújt megoldást. Itt még nincs szó marketingről, felhasználói élményről és más aspektusokról, hanem kizárólag a kódra/logikára fókuszálunk. Emiatt van az, hogy a kezdeti Web3 projektek csapatának nagy része kizárólag fejlesztőkből áll csak.

Mire van szüksége egy fejlesztőnek?

Többnyire fejlesztői skillekre. Blokklánc fejlesztésnél Solidity/Rust nyelv ismeretére, míg más projekteknél használt Frontend (React, Vue,..) és Backend (Nodejs, Python,…) ismeretekre.

Bővebb információkat találhatsz külföldi, ilyen területen dolgozó YouTuberek videóiban, mint például az EatTheBlocks, vagy a freeCodeCamp ingyenes kurzusában.

Mennyit lehet vele keresni?

Az interexy cikke alapján a Kelet-Európában (Csehország) átlagosan éves 27.000 dollárt (~900k Ft/hó) keres egy blokklánc fejlesztő, míg ez Lengyelországban évi 40.000 dollár (~1,3M Ft). A pályakezdő (junior) blokklánc fejlesztői bérezés átlagosan éves 14 ezer dollártól (~460k Ft/hó) indul.

Marketing szakértő

hamarosan…

Tartalomgyártó

hamarosan…

Community Manager

hamarosan…

Product Manager

hamarosan…

Business Development Manager

hamarosan…

Milyen a jó munkavállaló?

Karrierünk elején szerintem tévhit, hogy bármit is tökéletesen tudnunk kellene. Legyen szó programozásról, marketing tapasztalatokról, vagy bármi hasonlóról (persze ez akkor igaz, ha junior munkakörre jelentkezünk).

Tapasztalataim szerint sokkal fontosabb, hogy mennyire látszik rajtunk a motiváció, a dolgozni akarás. Én az elején semmit nem tudtam az üzletfejlesztésről, sales tapasztalataim se voltak, viszont nyitott voltam a tanulásra és izgatott, hogy az egyik kedvenc kripto projektem csapatát erősíthetem.

Ha valahova nem vesznek fel, akkor mindig arra gondoljunk, hogy mi hiányzott. Minden visszautasításban van pozitívum is, hisz mindegyik lehet egy visszajelzés, hogy hol kell fejleszteni a tudásunkon.

Hogy találhatunk munkát?

Networking (kapcsolatépítés)

Az egyik legjobb módszer, ha kapcsolatokat építünk, megismerünk olyan embereket, akik ilyen területeken dolgoznak. Ez segít abban is, hogy információt gyűjtsünk milyen skilleket kell megszereznünk, és munkalehetőségekről is hamarabb értesülhetünk. Ilyen kapcsolatépítésre jók a rendszeres kripto konferenciák, vagy az aktivitás a különböző csoportokban (Discord, Telegram, stb.).

Álláshirdető portálok

Egyéb módszerek

Szintén leleményes módszer, ha megnyitjuk a CoinMarketCap oldalát, és ott a kilistázott top100 tokenen végigmegyünk és megnézzük a projektek karrier oldalait.

Tartalomjegyzék