fbpx

Ethereum bemutató

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ethereum bemutató

Ha decentralizált alkalmazásokról beszélünk, akkor az Ethereumot biztos megemlítjük , hisz ezzel a projekttel indult a decentralizált platformok piaca. Ebben a cikkben összegyűjtöttem mindent, amit az Ethereum hátteréről érdemes tudnod.

Ethereum Árfolyam

Ethert (ETH) szinte az összes tőzsdén tudunk vásárolni, viszont én erre a célra leginkább a Binance, Coinbase és KuCoin tőzsdéket ajánlom!

Mi az Ethereum? (ETH)

Míg a Bitcoint digitális aranyként is nevezik, addig az Ethereumot inkább a kőolajhoz lehet hasonlítani. Egy olyan platform, ami decentralizált alkalmazások százainak biztosít felületet.

Az Ethereum egy programozható blokklánc, amin a fejlesztők új blokklánc alkalmazásokat készíthetnek.

A blokkláncon szintén készíthetünk saját kriptopénzt, ami onnantól az Ethereum (ERC-20) hálózaton lesz lekövethető.

Kik állnak az Ethereum mögött?

Az Ethereum az évek során az egyik legnagyobb projektté nőtte ki magát, így emberek százait foglalkoztatja a blokklánc piacon.

Az Ethereum ötlete Vitalik Buterintől származik, aki Oroszországban végezte a tanulmányait, mint informatikus. Zavarta, hogy a világot pár nagyvállalat irányítja centralizált formában, és erre akart egy alternatívát nyújtani.

A projekt társalapítója volt Charles Hoskinson is, akit tanulmányai során ismert meg, és az Ethereum matematikai/logikai hátteréért volt felelős. Charles később otthagyta a projektet, és saját projektje, a Cardano fejlesztésébe kezdett.

Jelenleg az Ethereum rendelkezik a legtöbb nagyvállalati partnerrel, forgalommal és legtöbb fejlesztővel a blokklánc projektek piacán.

Blokklánc & Biztonság

Az Ethereum hálózata Proof-of-Work alapú hitelesítést használ, ami röviden azt jelenti, hogy fizikai számítógépekkel kell minden blokk lezárásakor egy matematikai műveletet megoldani nyers erő módszerrel, majd ennek a megoldásnak a megtalálója jutalmat kap, és a blokk lezárásra, majd pedig hozzáfűzésre kerül a blokklánchoz.

A hálózat biztonságát a nyílt forráskódnak és a több, mint egy évtizedes aktív fejlesztéseknek köszönhetjük.

Hasonló hálózatot használ a Bitcoin is, viszont az Ethereumon sokkal több tranzakció fut le naponta, így a magas tranzakciós díjak problémát jelentenek skálázhatóságban.

Erre az Ethereum csapata is rájött és bejelentették az elmúlt években az Ethereum 2.0-t, amit 2022 második felében várhatunk.

Az Ethereum hálózatra Solidity programozási nyelvben fejlesztenek alkalmazásokat és az Ethereum nyílt forráskóddal rendelkezik, így bárki hozhat létre például ERC-20 hálózaton saját tokent.

ETH Tokenomics

Az Ethereum hálózat natív tokenjét Ether-nek hívjuk és sok év után is piaci méretben stabilan a legnagyobb projektnek számít a Bitcoin után.

Jelenleg az ETH teljes kínálata ~120 millió darab, ami a bányászok kifizetésével folyamatosan növekszik.

A projektnek 2 beépített égetési mechanizmusa van a token inflálódásának megakadályozására. Az egyik, hogy a tranzakciók díjának 70%-át azonnal elégeti a hálózat, míg a másik, hogy minden évben a teljes kínálat 4,5%-át elégetik.

Mi teszi egyedivé az Ethereumot?

Az Ethereumnak különleges szerepe van a piacon, hisz ezzel a projekttel kezdődött el a programozható blokkláncok piaca.

A hálózat blokklánc projektekhez képest régi és energiaigényes hitelesítési algoritmust használ, viszont erről tudnak és készülnek is az átállásra.

Az évek során többszáz token készült ERC-20 hálózaton, így az Ethereum forgalma mai napig az egyik legmagasabb.

Versenytársak

A piacon folyamatosan látunk új programozható blokkláncokat megjelenni, felemelkedni, majd összedőlni.

Az Ethereumnak konkrétan olyan versenytársa nincs, ami piaci méretben megközelítené, viszont forgalomban pár blokklánc megközelítheti.

A legnépszerűbb alternatívái közé sorolhatjuk az Ethereumra épülő Polygont, esetleg a Solana-t, vagy Cardano-t.

Az évek során az Ethereumnál fordult elő a legkevesebb hálózati leállás, ezzel pedig a legmegbízhatóbb programozható blokkláncnak számít a piacon.

Konklúzió

Az Ethereum számít jelenleg az egyik legkisebb kockázatú kriptoeszköznek, köszönhetően a hosszú múltjának és a nagyvállalati, banki és kormányzati érdekeltségeinek.

Akár kezdő, akár haladó befektetőről van szó, az Ethereum fontos részét képezi minden portfoliónak.

Kapcsolódó cikkek

A cikk írásakor forrásként használtam a CoinMarketCap és Investopedia oldalait.

Tartalomjegyzék