fbpx

Cardano bemutató

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Cardano logó

Hatalmas potenciál, vagy örökké készülő kutatási projekt? Ebben a cikkben talán az egyik legmegosztóbb kripto projektről, a Cardanoról olvashatsz, ami az évek során az egyik legnagyobb piaci mérettel rendelkező kriptoeszközzé nőtte ki magát.

Cardano Árfolyam

Cardano-t (ADA) szinte az összes tőzsdén tudunk vásárolni, viszont én erre a célra leginkább a Binance, Coinbase és KuCoin tőzsdéket ajánlom!

Mi a Cardano? (ADA)

A Cardano egy programozható blokklánc, amely platformot biztosít többszáz decentralizált alkalmazásnak.

A projekt érdekessége, hogy egyetemekkel együttműködve fejlesztik, és minden fejlesztést alapos kutatómunka előz meg. 

A projekttel kapcsolatos kételyek oka, hogy a fejlesztési módszernek köszönhetően még több év után is kevés olyan alkalmazás fut a platformon, ami miatt érdemes lenne a hálózatot használni.

Kik állnak a Cardano mögött?

A Cardano mondhatni az Ethereumnál kialakult nézeteltérésekből született. A Cardano projektet az Ethereum társalapítója, Charles Hoskinson indította el, aki az Ethereum hálózat logikai elemeiért volt felelős.

Hoskinson egyetemi évei alatt analitikus számelméletet tanult. 2013-ban alapították az Ethereumot, majd 1 év múlva ott is hagyta a projektet. Ezután kezdett bele az új blokklánc tervezésébe.

A hálózat fejlesztéséért az IOHK cég felel, aminek alapítója szintén Charles Hoskinson.

 

Blokklánc & Biztonság

A Cardano egy Layer 1 megoldás, ahol fő szempont volt a skálázhatóság, amivel az Ethereumnál már kezdetekben is problémák voltak. Hoskinson célja egy országok által használható hálózat volt, amihez alkalmatlan volt a Proof-of-Work hitelesítési algoritmus.

Emiatt döntöttek a Sunny King által kidolgozott Proof-of-Stake algoritmus mellett, ami a bányászgépekkel való hitelesítést lecserélte egy jóval költséghatékonyabb, gyorsabb megoldásra.

A projekt egyik különlegessége, hogy egyetemi háttérrel is rendelkezik, a legtöbb fejlesztést részletes kutatások előznek meg.

Ez hosszútávon megbízhatóbbá teszi, viszont rövidtávon a kevés felmutatható eredmény a gyors kripto piacon negatív marketingként is hathat.

 

ADA Tokenomics

A Cardano hálózat natív tokenjét ADA-nak hívjuk és az évek során az egyik legnagyobb kripto projektnek számít piaci méret szerint.

A token egy maximális 45 milliárdos darabszámmal rendelkezik, amiből jelenleg közel 35 milliárd van a piacon. 

Évente 6% körüli lekötési jutalomra lehet számolni, ha delegálásra adjuk a fejünket.

 

Mi teszi egyedivé a Cardano-t?

A Cardano hozzáállása teljesen más egy projekt piacra dobásáról, mint a többi kripto projekté. Ez lehet negatívum és pozitívum egyaránt.

A Cardano csapata kiemelt hangsúlyt fektet kormányzati és akadémiai partnerségekre, és kutatással alátámasztott fejlesztésekre.

A projektnek olyan partnerei lettek az évek során, mint az Európai Unió, Australian Aid, vagy egyetemek közül a Stanford University.

Versenytársak

Ha szigorúak akarunk lenni, akkor a legtöbb blokklánc nem azt a piacot célozza, amit a Cardano, viszont átlag kiskereskedelmi befektetők számára a programozható blokkláncok mind egymással versenyeznek.

Ebből adódóan a Cardano legnagyobb versenytársának a Solana és a Polygon számít, mivel azok nyújtanak jelenleg hasonlóan skálázható megoldásokat a piacon.

Konklúzió

A Cardano egy jó választás lehet azok számára, akik olyan projektbe fektetnének, ami kormányzati körökben szeretne sikereket elérni.

Ettől függetlenül a Cardano talán az egyik legmegosztóbb a 10 legnagyobb kripto projekt közül, köszönhetően a lassú fejlesztéseknek.

Kapcsolódó cikkek

A cikk írásakor forrásként használtam a CoinMarketCap és Investopedia oldalait.

Tartalomjegyzék