fbpx

Bitcoin bemutató

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Bitcoin

Ha kriptoeszközökről beszélünk, akkor a Bitcoint biztos megemlítjük, hisz ezzel a projekttel indult az egész kripto piac. Ebben a cikkben összegyűjtöttem mindent, amit a Bitcoin hátteréről érdemes tudnod.

Bitcoin Árfolyam

Bitcoint szinte az összes tőzsdén tudunk vásárolni, viszont én erre a célra leginkább a Binance, Coinbase és KuCoin tőzsdéket ajánlom!

Mi az a Bitcoin? (BTC)

A Bitcoinról egy tanulmányt (whitepaper) 2008-ban osztott meg először az interneten Satoshi Nakamoto álnéven egy ismeretlen személy, aki a decentralizációra helyezte a hangsúlyt, és erre nyújtott egy gyakorlati megoldást a blokklánc adatbázis struktúra segítségével.

A Bitcoin egy olyan peer-to-peer hálózat, ahol a tranzakciók közvetlenül a hálózat szereplői között történnek, így nincs szükség harmadik felekre, mint közvetítő.

Létezett a Bitcoin előtt is más hasonló elven működő hálózat, viszont a Bitcoin volt az első, melynek gyakorlati felhasználása elterjedt.

Kik állnak a Bitcoin mögött?

A Bitcoin eredeti feltalálója Satoshi Nakamoto álnéven ismert. Az álnév mögött álló személyt – vagy csapatot – nem ismerjük a mai napig sem.

2009. október 31-én jelent meg a Bitcoint bemutató tanulmány, majd 2 hónappal később Satoshi Nakamoto kibányászta az első blokkját a hálózatnak (Genezis blokk), ezzel pedig hivatalosan is elindította a hálózatot.

Igaz az, hogy Nakamoto alkotta meg a Bitcoint, viszont az évek során többszáz fejlesztő támogatta a Bitcoin fejlődését, hibáinak kijavítását.

A GitHub-on elérhető a Bitcoin nyílt forráskódja, ahol láthatjuk a több, mint 750 fejlesztőt, akik a hálózat fejlődéséhez hozzájárultak.

Blokklánc & Biztonság

A Bitcoin hálózata Proof-of-Work alapú hitelesítést használ, ami röviden azt jelenti, hogy fizikai számítógépekkel kell minden blokk lezárásakor egy matematikai műveletet megoldani nyers erő módszerrel, majd ennek a megoldásnak a megtalálója jutalmat kap, és a blokk lezárásra, majd pedig hozzáfűzésre kerül a blokklánchoz.

A hálózat biztonságát a nyílt forráskódnak és a több, mint egy évtizedes aktív fejlesztéseknek köszönhetjük.

A Bitcoin hitelesítési módszere sajnos nem túl hatékony, rengeteg erőforrást igényel, viszont ez előnye is, hisz egy lehetséges kibertámadás akkora ráfordítást igényelne, hogy nem érné meg a támadónak foglalkoznia vele.

BTC Tokenomics

A Bitcoin hálózat natív kriptoeszköze a Bitcoin (BTC), ami évek óta a legnagyobb blokklánc projekt a piacon.

Új tokenek a piacra a bányászok által kerülnek, akik a hálózat fenntartásáért BTC jutalmat kapnak, viszont ennek a mennyisége négyévente feleződik , ezt blokkfelezésnek hívjuk.

A BTC maximális mennyisége is limitálva van, 21 millió darab lesz összesen a piacon, viszont erre csak ~2100-ban kerül sor.

A maximális BTC szám elérése után a bányászok a tranzakciós díjakból kapnak visszaosztást a hálózat fenntartásáért.

Mi teszi egyedivé a Bitcoint?

A Bitcoinnak különleges szerepe van a piacon, hisz ezzel a projekttel kezdődött el igazán a kriptopénzek népszerűsége.

A hálózat blokklánc projektekhez képest régi és energiaigényes hitelesítési algoritmust használ, így piaci szerepét inkább a múltja határozza meg.

A Bitcoin a legnagyobb kriptoeszköz a piacon, és a legtöbb másik kriptoeszköz árfolyamát is befolyásolni tudja.

Versenytársak

A Bitcoin célja, hogy egy olyan értékálló digitális eszközzé váljon, amivel az emberek le tudják váltani az eddig használt fizetőeszközöket.

A Bitcoin olyan versenyhelyzetben van, hogy kicsi az esélye, hogy hasonló projekt a helyére kerülne.

Konklúzió

A Bitcoin számít jelenleg a legkisebb kockázatú kriptoeszköznek, köszönhetően a hosszú múltjának és a nagyvállalati, banki és kormányzati érdekeltségeinek.

Akár kezdő, akár haladó befektetőről van szó, a Bitcoin fontos részét képezi minden portfoliónak.

Kapcsolódó cikkek

A cikk írásakor forrásként használtam a CoinMarketCap és Investopedia oldalait.

Tartalomjegyzék