fbpx

Bitcoin bányászat és minden amit tudnod kell róla! [2022]

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Bitcoin bányászat

Ahogy telnek a hónapok, a kriptovaluta bányászat egyre népszerűbb, a videókártyák ára pedig az egekben. De hogyan kezdődött ez az egész? Ebben a bejegyzésben mindent megtudhatsz a bitcoin bányászat működéséről, mi a célja, mire van szükséged az elkezdéséhez és mennyit lehet vele jelenleg keresni.

Mi a Bitcoin?

Előtte viszont, érdemes tisztázni, hogy mi is a Bitcoin, milyen feladata van a modern pénzügyi rendszerben.

A Bitcoint 2009-ben indította Satoshi Nakamoto néven egy fejlesztői csapat azzal a céllal, hogy egy inflációálló, független digitális fizetőeszközt biztosítsanak.

A jelenlegi devizák fő problémája, hogy a felelős jegybank bármikor állíthat elő új pénzt, ezzel pedig inflációt generálnak. Az évek során az összes deviza értéke csökkent.

Mi a Bitcoin bányászat?

Az új Bitcoin forgalomba bocsátását bányászatnak nevezzük. A folyamat közben az aktuális tranzakciókat úgynevezett blokkokban összesíti a rendszer és azokat hitelesítjük. Ez a Bitcoin főkönyv működésének egyik kulcsfontosságú eleme.

A bányászat specifikus számítógépekkel történik, amik rendkívül összetett matematikai feladatokat oldanak meg. Az első olyan számítógép, ami megtalálja a megoldást a problémára kapja a Bitcoin jutalmat és következik az újabb matematikai feladat.

A Bitcoin bányászat költséges és kis méretekben ritkán kifizetődő. Ettől függetlenül viszont sok új befektetőnek keltette fel az érdeklődését, mivel a bányászat Bitcoin jutalommal jár.

Mielőtt azonban időt és pénzt fektetnél a Bitcoin bányászatba, azt ajánlom, hogy olvasd végig a cikket. Az utóbbi években sokat változott a folyamat, az itt olvasottak pedig segíthetnek a jó döntés meghozásában.

Bányászat és Bitcoin körforgás

A bányászok gazdagítása és a Bitcoin ökoszisztéma fenntartása mellett más feladata is van a Bitcoin bányászatnak. Ez az egyetlen módja új coinok forgalomba bocsátásának. A bányászatot egy digitális pénzverdeként is elképzelhetjük.

Jelenleg közel 19 millió Bitcoint bányásztak ki a 2009-es indulás óta. Mivel a kibányászott Bitcoin mennyisége 4 évente feleződik, ezért a végső Bitcoin mennyiséget leghamarabb 2140 környékén érhetjük el. Ez 21 millió forgalomban lévő BTC-t jelentene. Persze rengeteg olyan Bitcoin tárcáról tudunk, ami végleg elveszett, így a Bitcoin effektív mennyisége ennél jóval kevesebb.

2140 után sem szűnik meg a bányászok feladata. A tranzakciók hitelesítésére továbbra is szükség lesz, ami után a bányászok a tranzakciós díjakból kapnak majd jutalmat.

A rövidtávú Bitcoin jutalmazás mellett van más előnye is, ha az ember “Bitcoin-verdét” üzemeltet. Az ilyen tevékenységeket végzők szavazati jogot is kapnak a hálózat jövőjét illetően, ami a BIP (Bitcoin Improvement Protocoll) néven ismert. Más szóval a Bitcoin bányászok befolyást gyakorolhatnak a projekt jövőjét illetően.

Az új aranyláz

A kriptovaluta bányászat legnagyobb vonzereje a kriptovaluta jutalmazás és a passzív bevétel lehetősége. Ettől függetlenül viszont nem kell mindenképpen bányászatba kezdened ahhoz, hogy kriptovalutákkal rendelkezz. Helyette kereskedhetsz is vele tőzsdéken, mint a Binance, vagy a Crypto.com. Olvasd el legutóbbi bejegyzésemet a kriptovaluta befektetés lépéseiről!

A Bitcoin bányászat utáni jutalom arra ösztönzi a résztvevőket, hogy folytassák a hitelesítési folyamatot, mellyel fenntartják a Bitcoin hálózatát.

Mivel ez a hitelesítési folyamat több bányász közt oszlik szét, a Bitcoint egy decentralizált platformnak nevezzük.

Befektetek pénzt és energiát bányászatba, de nem kapok jutalmat?

Pontosan! Ahhoz, hogy jutalmat kapj a bányászat után, neked kell elsőként megtalálnod az adott matematikai problémára a helyes megoldást. Ezt a módszert nevezzük Proof-of-Work (PoW), azaz munka alapú hitelesítésnek.

A Bitcoin hálózata az első generációs blokkláncok közé tartozik. Ezeknek sajátossága, hogy lassú a tranzakciók sebessége, költséges és a hitelesítés rengeteg energiát felemészt. Első generációs blokkláncot használ az Ether (ETH) hálózata is, az Ethereum.

Az újabb generációs blokkláncok már főként úgynevezett Proof-of-Stake algoritmusokat használnak. Ezekk abban különböznek, hogy a kriptovaluták tulajdonosai bányászat helyett leköthetik csomópontokba kriptovalutáikat, majd ezután kapnak jutalmat a hitelesítés sikeressége alapján. Ezt a folyamatot angolul stakingnek is nevezzük. Ilyen hálózatokra példák a Cardano, Solana és Terra.

Mennyit keres egy Bitcoin bányász?

Fentebb már említettem, hogy a bányászatért járó jutalmak 4 évente feleződnek. Anno 2009-ben, amikor a Bitcoin elindult, 1 blokk sikeres kibányászása még 50 BTC-t jelentett. 2012-ben ezt a felére csökkentették 25 BTC-re. 2016-ban ez ismét a felére csökkent 12,5-re. 2020. május 11-én a jutalom ismét feleződött 6,25 BTC-re.

2021 decemberében egy Bitcoin 48 000 dollárt ért. Ez azt jelenti, hogy egy blokk kibányászásáért 300 000 dollár jutalmat kaptak a bányászok. Ez forintba átszámolva körülbelül 97,5 millió forint. Ez elég szép összeg ahhoz, hogy Bitcoin bányászatra ösztönözze az embereket.

Ha érdekel, hogy mikor lesz a következő blokkfelezés, akkor ezt valós időben megnézheted a Bitcoin Clock oldalán.

Érdekes, hogy az elmúlt évek során minden blokkfelezés pozitívan hatott a Bitcoin árfolyamára.

Mire van szükséged, hogy Bitcoint bányássz?

A Bitcoin bányászat korai szakaszában az emberek még képesek voltak versenyezni a blokkokért otthoni számítógépeikkel is. Ez sajnos napjainkban már koránt sincs így. Ennek pedig a fő oka az, hogy a Bitcoin bányászat nehézsége idővel változik.

A blokklánc zökkenőmentes működésének érdekében a cél az, hogy 10 percenként egy új blokkot állítsunk elő. Ha 1 millió bányász versenyzik annak az 1 blokknak a megfejtéséért, akkor jóval gyorsabban találnának megoldást, mint akkor ha csak 10 bányász dolgozna a feladaton.

Emiatt a bányászat algoritmusát úgy tervezték, hogy kb. kéthetente értékelje és ennek megfelelően módosítsa a bányászat nehézségét.

Ha több számítási teljesítmény dolgozik a megoldáson, akkor a bányászat nehézségi szintje úgy emelkedik, hogy az új blokkok bányászata a megfelelő ütemben haladjon. A mai hálózat méretét és a bányászati nehézséget figyelembe véve, egy átlagos otthoni számítógép szinte biztos, hogy nem találna semmit.

Mindez azt is jelenti, hogy akik most vágnának bele a bányászatba, azoknak jóval nagyobb számítási teljesítményű berendezésekbe kell befektetnie. Ezek lehetnek több videókártyával megpakolt számítógépek, vagy még hatékonyabbak az alkalmazás-specifikus integrált áramkörök, röviden ASiC. Ezeknek az ára 200 ezer forinttól többmilliós összegekig terjednek.

A videókártya árak főként az Ethereum bányászoknak köszönhetően az utóbbi években rohamosan nőttek. Emiatt sokkal kitolódhat egy videókártyákkal felszerelt bányászfarm megtérülésének ideje.

Mik a Coin Mining Pool-ok?

A bányászatért járó jutalmat az a bányász kapja, aki megtalálja a megoldást az adott blokk matematikai problémájára. A megoldás megtalálásának esélye pedig arányos a bányász felszerelésének teljesítményével.

A kis berendezkedésekkel rendelkező bányászoknak nagyon kis esélye van, hogy maguk fedezzék fel a következő blokkot. Például ha valaki csak egy mostani árfolyamon vett 700-800 ezres videókártyával bányászik, az a teljes bányász teljesítmény kevesebb, mint 0,0001%-a.

Ilyen alacsony teljesítménynél sok idő is eltelhet, mire bármilyen bevételhez jut az adott bányász. Előfordulhat, hogy soha nem talál új blokkot és nem térül meg a befektetése. Az ilyen esetekre találták ki a bányász pool-okat.

Az ilyen pool-okat harmadik felek és bányászcsoportok irányítják. Ha közösen dolgoznak, sokkal nagyobb eséllyel fedeznek fel új blokkot és annak jutalmát teljesítményarányosan szétosztják. Így elképzelhető, hogy a bányászok már az első naptól bevételhez jutnak, és nem kell amiatt aggódni, hogy fognak-e találni egyedül új blokkokat.

Különböző bányász pool-ok statisztikáit megnézheted a Blockchain.info oldalon!

Miért hívják Bitcoin bányászatnak?

A bányászat kifejezést metaforaként használják új Bitcoinok rendszerbe való bevezetésére, mivel a Bitcoin bányászat nagy számítási munkát, míg például az arany, ezüst és más anyagok bányászata nagy fizikai munkát igényel.

Természetesen a bányászok által talált Bitcoinok csak virtuálisan, a Bitcoin főkönyvében léteznek.

Miért van szükség Bitcoin bányászatra?

Mivel teljes egészében digitális tranzakciókról, dokumentumokról van szó, ezért fennáll annak a veszélye, hogy ugyanazt a coint többször lemásolhatják, esetleg kétszer is elkölthetik.

A bányászat úgy oldja meg ezeket a problémákat, hogy a műveleteket rendkívül költségessé és erőforrás igényessé teszi, így nem éri meg a támadóknak ezekkel foglalkozni.

Valójában sokkal költséghatékonyabb bányászként csatlakozni a hálózathoz, mint aláásni azt.

Miért használ a Bitcoin bányászat sok energiát?

A bányászat korai szakaszaiban bárki futtathatott otthon a laptopján vagy asztali gépén bányász programokat. Azóta viszont nagy cégeknek lett fő tevékenysége a Bitcoin ipari kitermelése, aminek köszönhetően a bányászati algoritmus nehézsége rohamosan nőtt.

Képzeljük el, hogy amit eddig 100 gép végzett, arra most vállalkozott még több millió új gép, amik szintén a Bitcoin jutalmakért dolgoznak. Ezek az új gépek mind plusz energiát fogyasztanak, de továbbra is ugyanannyi blokkot kell hitelesíteni.

A Bitcoin bányászat legális?

A bányászat legalitása teljes egészében a földrajzi elhelyezkedésedtől függ. A Bitcoin koncepciója veszélyeztetheti a jelenlegi devizák dominanciáját és a pénzügyi piac feletti kormányzati ellenőrzést. Emiatt a Bitcoin bizonyos országokban teljesen illegális.

Ennek ellenére a legtöbb országban a mai napig legális, így például Magyarországon se kell tartani jogi következmények miatt, ha valaki bányászatba kezdene.

Következtetés

A Bitcoin bányászatba belekezdeni már koránt sem úgy néz ki, mint 10 évvel ezelőtt. Ha valaki tényleg azt akarja, hogy megtérüljön a befektetése, akkor 2 lehetősége van. Csatlakozik egy bányász csoporthoz, vagy mélyebben a zsebébe nyúl és egy több ASiC gépből álló farmot épít.

Szintén érdemes a megtérülésbe beleszámolni az energiaárakat is. A legtöbb Bitcoin farmot olyan helyekre telepítik, ahol nagyon olcsón lehet elektromos áramhoz jutni.

Tartalomjegyzék