fbpx

Befektetési stratégiám 2022-re

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Befektetési stratégiám

A 2022-es év nem jól kezdődött a piacokon, viszont ettől függetlenül mindig szükségünk van egy kidolgozott befektetési stratégiára. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy én hogyan tervezem kialakítani a portfoliómat a 2022-es évben a 3 éves kripto piaci tapasztalataimra alapozva.

Portfolió felosztásom 2022-ben.

A fenti ábrán látszik, hogy milyen felosztást tervezek követni a 2022-es évben. A portfolió nagy részét a stablecoinok és a saját vállalkozásomba invesztálás adja, amik 30-30 százalékot tesznek ki. Emellett portfolióm egy negyedét adják a kriptoeszközök, de a 2022-es évben elkezdek részvényekbe is fektetni.

Stablecoin: 30%

A stablecoinok adják majd a portfolióm majdnem egyharmadát, ami sokakat meglephet, viszont ilyen piaci hangulat során magasabb likviditást tartok, így esetleges piaci zuhanások után lesz mindig miből befektetni, átlagbeszállóim szintjét csökkenteni.

A kriptopiac fő szereplői stablecoinok terén.

A stablecoinok piaca évről évre egyre szélesebb választékot nyújt, a TerraUSD tragédia után pedig mindenképp érdemesnek tartom ilyen téren is a diverzifikációt. Jelenleg a coinbase USDC és a Binance BUSD tokenjeiben tartom az erre szánt tőkémet.

Stablecoin kamatoztatási lehetőségek a piacon.

A stablecoinoknál fontos a likviditás, így rugalmas, bármikor mozgósítható opciókat keresünk a piacon. Erre én a következőket veszem igénybe:

  • USDC flexible staking évi 10% kamatért* a Nexo platformján
  • BUSD flexible staking évi 10% kamatért* a Binance platformján

Fontos, hogy stablecoinoknál találhatunk magasabb éves kamatokat is, de a portfolió ezen részének nem a bevételmaximalizálás, hanem a biztonság és likviditás a fő szempont.

*A Nexo platformján éves kamatunk mennyiségét a NEXO tokenjeink aránya is meghatározza, míg a Binance felületén 2000 dollár után már csak éves 2% kamatot kapunk.

Kriptoeszközök: 25%

Ezen a piacon van a legtöbb tapasztalatom, viszont 2021. utolsó negyedéve óta meglehetősen sokat esett a piac. Ennek következményében a tavalyi befektetéseim nagy része jelenleg még veszteséges, viszont a mostani árfolyamok ideálisak arra, hogy az akkori beszállóáraim átlagárát csökkentsem.

Kriptoeszközeim megoszlása 2022-ben.

A kriptoeszközök alapvetően kockázatos befektetésnek számítanak, ezért itt főként nagy piaci szereplőkre koncentrálok, mint a Bitcoin, Ethereum, Matic, stb.

A kriptoeszközeim nagyobb részét staking platformokon tartom, hogy rendszeres kamatot kapjak utánuk, míg egy kisebb részét kockázatosabb, aktív kereskedésre szánom a Binance felületén.

Vásárlásnál heti rendszerességgel mindig fix összegért veszek kriptoeszközöket, amiket DCA stratégiaként ismerünk.

Részvények: 10%

A részvények új szereplői lesznek a befektetéseimnek, itt kevesebb tapasztalatom van, viszont még pár éve elvégeztem egy 14 órás részvények elemzésével kapcsolatos online kurzust, amit ha érdekel, akkor itt találsz.

Főként érték alapú befektetést folytatok majd, ezen belül is a tech szektorra és autóiparra koncentrálva. Ezen a piacon is látható a recesszió, ezért hosszútávú befektetésre szánom ezeket.

Vállalkozás: 30%

Az egyik legnagyobb megtérülést produkáló, viszont időráfordításban is az egyik legmagasabb befektetési forma. A negatív piaci hangulat miatt tervezek nagyobb hangsúlyt fordítani erre a vonalra, ami a következőket tartalmazza:

  • Saját nevem erősítése a magyar kripto piacon,
  • Online közösségeim méretének növelése (YouTube, hírlevél, FB csoport),
  • Befektetési tematikájú ruházati termékek elindítása,
  • Rendszeres vendégszereplés kialakítása hazai szereplőknél

Ebben az évben nem tervezek oktatási és más fizetős szolgáltatásokat indítani, hanem jutalék alapú lehetőségekkel fedezném a kiadásaimat, mint a platform bemutatók, stb.

Készpénz: 5%

A készpénz mennyiséget azért is akartam kiemelni, hogy véletlenül se az legyen ennek a cikknek a tanulsága, hogy minden pénzemet befektetésekre fordítom. Szerencsésnek tartom magamat, mert az utóbbi hónapokban nem éreztem késztetést a vásárlásra, mivel ruhák és más termékek terén is úgy érzem, hogy mindenem megvan.

Ettől függetlenül rendszeresen félrerakok a bankszámlámon belül egy megtakarítási számlára, így ha a jövőben bármire költeni szeretnék, akkor ahhoz nem a stablecoin, vagy más likvid készleteimből kell elvonnom tőkét.

Jó dolog a befektetés, hiszen hosszútávú gondolkodásra tanít, viszont ne felejtsük el soha rövidtávon is élvezni az életet. Én jelenleg inkább utazásra, és más élményekre költök szívesebben, ahogy az idei évben sikerült pár napot Brüsszelben is töltenünk a párommal. Ezt az irányt tervezem folytatni a későbbiekben is.

Konklúzió

A befektetéseim nagy részét idei évben még mindig a kriptoeszközök és a vállalkozásom adja, mivel ezekben látom a legnagyobb növekedési potenciált és fiatalon még nagyobb kockázatokat is merek vállalni.

Mindenki más életkorban és élethelyzetben vág neki a befektetéseinek, emiatt senkinek se ajánlom, hogy egy az egyben az én befektetéseimet másolja.

A tavalyi év első fele kifejezetten jól sikerült, viszont a második évben sajnos NFT piacon és a piaci zuhanás következtében is sokat esett a portfolióm értéke. Ez nagyban befolyásolta a mostani portfolióm kialakítását, így hosszútávon egy megfontoltabb befektetési stratégiát követek.

További ajánlott cikkek:

Tartalomjegyzék