fbpx

Axie Infinity Fundamentális elemzés 2022

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn
Axie Infinity logó

Az Axie Infinityről viszonylag sokan hallottak már, hisz az egyik legnagyobb Play-to-Earn modellre építő blokklánc játékról van szó. Ha még nem hallottál a projektről, vagy szimplán többet szeretnél megtudni róla, akkor jó helyen jársz.

Csapat.

Trung Nguyen (CEO) 3 évig technológiai igazgatója volt egy vietnámi e-kereskedelmi startupnak, ami mára már 108 alkalmazottat foglalkoztat. Ezután 2,5 évig dolgozott az Anduin Transactionsnél mérnökinformatikusként, ahol pénzügyi fizetési rendszereket fejlesztettek. 2018-ban indította az Axie Infinity játékot üzemeltető Sky Mavis projektet.

A projekt műveleti igazgatója (COO), Aleksander Leonard Larsen a Norvég Üzleti Egyetemen végzett 2011-ben, majd 1 évig volt hivatalos Twitch partner, aktívan részt vett a norvég e-sport közösség kialakításában. Dolgozott a norvég kormány biztonsági szervezetében is. 2020 óta tagja a Blockchain Game Alliance szervezetnek, ami a blokklánc játékok adaptációjának támogatását tűzte ki fő célul és több, mint 90 cég tagja ennek a szervezetnek. 4 éve dolgozik a Sky Mavis-nél.

A csapat dizájn elemeiért felelős tagja Tu Doan, aki 4 évig dolgozott Head of Design szerepkörben a Trung Nguyen által alapított e-kereskedelmi cégnél.

A csapat technológiai igazgatója (CTO), Andy Ho 7 hónapig dolgozott a Google-nél, majd 5 hónapig a PayPal szingapúri irodájában volt fejlesztő. 2 évig dolgozott az Anduin Transactionsnél, mint Full Stack fejlesztő, ott ismerte meg Trung Nguyent. 3 éve tagja a Sky Mavis csapatának.

Jeffrey “Jihoz” Zilhin a Sky Mavis növekedésért felelős tagja 2015-ben végzett az amerikai Yale egyetemen, majd 2018-ban lett társalapítója a projektnek. Több, mint fél millió követővel rendelkezik Twitteren, aktívan részt vesz az Axie Infinity közösségi életében.

Okosszerződések.

Az Axie Infinity rendszere 2020. szeptemberében lett auditálva, amit a Quantstamp végzett. Az audit jelentésben 5 informális (biztonságot nem kockáztató) problémát találtak, amiből a Sky Mavis 4-et megoldott, 1-nél pedig csökkentette az előfordulás valószínűségét.

Whitepaper & Weboldal.

A projekt weboldala és Whitepaper-e részletes, átlátható, könnyű értelmezni. Megfelelnek az elvárásoknak, nincsenek gyanús jelek, mint például homályos fogalmazások, nyelvtani hibák, hasonlók.

Tokenomics.

A projekt két tokenje az AXS és az SLP, amik az Ethereum blokkláncon futnak, viszont kompatibilisek a Sky Mavis által fejlesztett Ronin Sidechain-nel.

Az AXS és az SLP és utility tokenek, az AXS-nek játékon belüli, kormányzati és DeFi felhasználása is van, míg az SLP jelenleg csak játékon belüli felhasználással rendelkezik.

AXS Staking platform 73% éves kamattal.

Az AXS egy deflációs token, azaz maximum 270 millió darab lehet belőle forgalomban, viszont a projekt DeFi-jén 60% feletti éves kamatot adnak a lekötésért, ami magas éves inflációhoz vezet, és ez a kamatmennyiség is fenntarthatatlan hosszútávon. Az AXS token jelenleg nem rendelkezik burning mechanizmussal.

Axie Infinity Origins

Az SLP egy inflációs token, amit a játékosok napi küldetések és aréna győzelmek után kapnak. Az SLP kibocsátást a fejlesztők elmondása szerint 56%-kal tervezik csökkenteni 2022-ben, de jelenleg nincs jó mechanizmus a projektben SLP égetésére.

Jelenleg egy játékos maximum napi 840 SLP-t szerezhet és minden szezon végén a legjobb játékosok AXS jutalomban részesülnek. Ez jelenleg összesen 117.676 AXS token szétosztását jelenti majd legjobb 300 ezer játékos között.

Egy, a játékhoz szükséges Axie NFT

A projekt bevétele jelenleg az Axie NFT-k kereskedésénél kifizetett tranzakciós összeg 4,25%-ból és az új Axie NFT-k minteléséhez szükséges AXS tokenekből származik (Itt új NFT mintelésekor az SLP elégetésre kerül).

Az AXS birtoklása szavazati jogot is biztosít, aminek gyakorlati megoldását 2022-ben kezdik el bevezetni és 2023. szeptemberére várják a teljes implementálását.

Mutatók.

Az AXS tokenre, 2022.04.30-i adatok alapján.

Market Cap: $2,1 milliárd
Dilluted Market Cap: $9,2 milliárd
Real Volume (24 óra): $19,6 millió
Total Revenue (1 év): $30,29 millió
Price to Earnings (P/E): 347x
Price to Sales (P/S): 347x

Az AXS token stakelésnél azonnal feloldható a tőke, így az árfolyam könnyen manipulálhatóvá válik, lehetőséget ad a pánikeladásokra.

Az Axie Infinity bevételének és P/E mutatójának alakulása 2021. novembertől

Az utóbbi hónapok során a protokoll bevétele hatalmas mértékben csökkent, így a piaci kapitalizáció és az éves bevétel aránya az egekbe ugrott. (P/E 100 mutató értéke alatt egészséges a tech szektorban)

Középtávon további árfolyamzuhanás várható, amíg a P/E mutató nem stabilizálódik. A projektnek AXS burning mechanizmusra lenne szüksége az árfolyam szintentartásához, növeléséhez.

Influenszerek.

YugaTech (YouTube):

Fizetett promóciós videó a YugaTech csatornától.

A csatorna nem releváns a blokklánc játékok területén, olyan közösség felé kommunikál, akik alap blokklánc ismeretekkel se rendelkeznek, egyértelműen FOMO-ra és könnyű pénzszerzésre épít.

CAGYAN (YouTube):

Fizetett promóciós videó a CAGYAN csatornától.

A csatorna blokklánc játékokról készít videókat, de a projektek listája folyamatosan változik, az Axie Infinity-ről nem készített több videót. Kerülte azt a témát, hogy a projekttel mennyit is lehet keresni, inkább azt hangsúlyozta, hogy nem érdemes kimaradni belőle (ismét FOMO).

Axie Explained (YouTube):

Axie Explained, rendszeres tartalomgyártó Axie Infinity-ről

Manapság már csak heti 1 videóval érkezik és más játékok is jelennek meg a csatornáján annak ellenére, hogy 2021-ben 2 naponta jött ki új videója.

Partnerek.

A projekt több nagyvállalattal is kötött partnerséget az utóbbi években, ezek közül a lényegesebbek:

  • Binance: A népszerű kripto tőzsde támogatja a Ronin sidechain-t és az SLP és AXS tokeneket.
  • Samsung: Hozzáadta az Axie Infinity-t a saját blokklánc walletjéhez.
  • MakerDAO: Promóciós partnerség az Axie NFT-k és a DAI stablecoin között.
  • HTC: A HTC saját Exodus wallete is támogatja a játék tokenjeit.

A partnerségek főként marketing célúak, a projektnek szüksége lenne olyan stratégia partnerre, aki a projekt blokklánc hátterének fejlesztésében tudna közreműködni.

Versenytársak.

Az Axie Infinity jelenleg az egyik legnagyobb metaverse projekt, ez marketing és üzleti szempontból hatalmas előny.

Metaverse projektek rangsora piaci méret szerint.

Jelenleg a piacon még nincsenek a tradícionális videójáték iparból belépő szereplők, ez a jövőben nagy versenyt jelenthet a mostani piacvezető projektek számára.

Marketing.

A projekt marketing csatornái jól kiépítettek, Discord, Twitter, Reddit közössége aktív.

Az Axie Infinity erős márkával rendelkezik, egyedi grafikákkal, posztokkal érkeznek minden nap. Medium oldalukra viszont 2020. vége óta nem tettek ki új cikket.

Axie Infinity twitter oldala több, mint 900 ezer követővel.

A LunarCrush oldalon a szentimentális pontszáma 66/100, ami enyhe pozitivitásra utal. A platformon az általános vélemény az AXS tokenről 67%-ban “Buy” és 25%-ban “Hodl” volt, így ez többségben pozitív a fundamentumok gyengeségének ellenére.

Összességében a projekt közössége erős, aktív.

Google keresések alakulása az Axie Infinity kifejezésre.

Konklúzió.

A kezdeti sikerének ellenére kezdenek megjelenni a projekt gyerekbetegségei, ami főként abból eredhet, hogy a csapat nem rendelkezett tapasztalattal blokklánc területről.

Jelenleg a legnagyobb probléma az AXS inflálódása és az SLP token hiperinflációja. A projektnek a későbbiekben szüksége lenne egy új, jobb burning mechanizmusra mindkét token esetén.

2022. nyarán érkezik a játékba egy új frissítés, az Origin, ami sok problémát orvosolhat. Jelenleg a projekt árfolyamát pozitív irányba csak az erős közösség tarthatja fenn, mivel a fundamentumok középtávon negatív irányba való mozgást jeleznek.

Jelenleg nem tartom jó választásnak érték alapú befektetésre. (2022.04.30.)

Ha úgy érzed, hogy egy fontos szempontot kihagytam az elemzésből, akkor kérlek jelezd az elérhetőségeim egyikén!

Az itt olvasottak semmilyen formában nem minősülnek befektetési tanácsadásnak!

Tartalomjegyzék