fbpx

ApeCoin, mint befektetés 2022

Németh Ádám

Németh Ádám

Facebook
Twitter
LinkedIn

Az ApeCoin 2022. március 17-én látott napvilágot, melynek érkezését a Bored Ape Yacht Club NFT projekt jelentette be. Az NFT kollekció hatalmas sikerei után sokakban merülhet fel a kérdés, hogy az APE tokenek is ilyen sikeresek lesznek-e, vagy egyáltalán mire is lesz jó ez az új kriptopénz.

Ennek a projektnek a fundamentális hátterének néztem utána részletesebben.

Ötlet.

A sikeres NFT kollekció után a projekt úgy döntött, hogy egy teljesen decentralizált online ökoszisztémát szeretne létrehozni, amit mások Web3, vagy Metaverzum megnevezésekkel is emlegetnek. Ezen a piacon tervez nagy lenni az ApeCoin csapata is.

Csapat.

Blokklánc, vagy bármilyen projektnél az első és leglogikusabb kérdés, hogy egyáltalán kik állnak az ötlet mögött. Kik azok, akik ezt a projektet véghez akarják vinni? Lehet bármennyire is hangzatos egy ötlet, de ha nem tudják megvalósítani, akkor összességében az ígéret semmit se ér.

A projektet a Bored Ape Yacht Club (későbbiekben BAYC) jelentette be, viszont az ApeCoin mögé egy külön csapat került (ApeCoin Foundation), akik a token és az ApeCoin DAO működésének támogatásában veszik ki a részüket.

Arról, hogy mi egy DAO és hogyan működik, egy régebbi cikkemben írtam, amit itt találsz meg.

Az Ape Foundation csapata, forrás: apecoin.com

Viszont most nézzük, hogy kikből áll az ApeCoin csapata:

 • Alexis Ohanian: Reddit társalapító és a Seven Seven Six kockázati tőkebefektető cég alapítója.
 • Amy Wu: Az FTX kockázati tőkebefektetéseiért felelős tag. Több cégnél is volt befektető és igazgatósági tag, mint például az Epic Games-nél.
 • Maaria Bajwa: Kis alapkezelő cégnél volt 5 évig munkatárs. Sok információnk nincs róla.
 • Yat Siu: Több szoftverfejlesztő cég alapítója, az Animoca Brands alapítója és vezérigazgatója 2014 óta.
 • Dean Steinbeck: Főtanácsadó és alapító a Horizen és Horizen Labs cégekben, amik blokklánc tanácsadással és fejlesztéssel foglalkoznak.
 • Yuga Labs: A BAYC és több NFT kollekció fejlesztésével, üzemeltetésével foglalkozó cég. Az ApeCoin ökoszisztémának ők biztosítják majd az NFT elemeket.

Kód a projekt mögött.

A blokklánc projekteknél fontos tényező a biztonság, ezért mindenképp érdemes megnézni, hogy vannak-e nyílt forráskódú részei a projektnek és esetleg volt-e auditálva az utóbbi időben.

Az ApeCoin kódját a Certik auditálta 2022. márciusában, aminek a jelentése itt elérhető.

ApeCoin - CertiK Security Leaderboard
Certik Audit eredménye, forrás: certik.com

A cég 1 jelentős, 1 közepes és 5 informatív hibát talált, amik közül a jelentős hibát mitigálták, a többit pedig megoldották.

A közepes probléma az volt, hogy a projekt kódjában voltak olyan bemeneti változók, amik nem voltak rendesen validálva, ez pedig a későbbiekben rendszerhibához vezethetett volna. Ez megoldásra került.

A jelentős probléma pedig a centralizációval volt kapcsolatos, ami arról szólt, hogy új okosszerződések bevezetésekor az okosszerződést bevezető fél szabadon szétoszthatja az APE tokeneket a közösségi konszenzus beleszólása nélkül. Erre az auditor javaslata az volt, hogy transzparensebb legyen a csapat munkája és csökkentsék a privát kulcsokhoz való hozzáférést.

Whitepaper és Weboldal.

Egy új projektnél a legtöbb információt többnyire a weboldalukról és a whitepaperből tudhatunk meg. Az ApeCoin weboldala igazából maga a whitepaper, így a weboldalukon megtalálhatjuk az összes szükséges információt.

A weboldal részletes, nincsenek elírások, vagy hanyagságra utaló jelek.

Tokenomics.

A weboldal után következhet az APE token részletesebb elemzése, amiben azt nézzük meg, hogy milyen fundamentális tényezők befolyásolhatják későbbiekben az árfolyamot.

Az APE token ERC-20as, azaz Ethereum platformra épült. A token több szerepet is tölt be a projektben, amik a következők:

 • Governance: Az ApeCoin DAO-ban nyújt szavazati jogot (1 APE = 1 szavazat)
 • Utility: Az Ape ökoszisztéma saját fizetőeszköze
 • Access: Hozzáférést nyújt az ökoszisztéma egyes funkcióihoz

A token airdrop formájában lett kiosztva kezdetben a Yuga Labs NFT tulajdonosok számára, jelenleg 300 millió APE token van forgalomban. A token maximális mennyisége limitált, összesen 1 milliárd token lesz majd forgalomban.

Az 1 milliárd token az alábbi módon oszlik fel:

 • 62% Ökoszisztéma Alap: 150 token igényelhető az NFT tulajdonosok számára, 470 millió token pedig az ApeCoin DAO működésére van elkülönítve, amiből 117,5 millió likvid és havi 7 millió új token lesz elérhető a következő 48 hónapban.
 • 16% Yuga Labs + jótékonyság: 12 hónapig lekötve, majd utána havi ~4,2 millió token a Yuga Labs számára és 278 ezer token a Jane Goodall Legacy Foundation számára.
 • 14% Launch-ban közreműködők: 6-36 hónap közötti lekötési periódussal felvehető.
 • 8% Alapítók: A Yuga Labs 4 alapítójának.

Token megoszlása, forrás: apecoin.com

A token nem rendelkezik égetési mechanizmussal és az algoritmus se teszi jelenleg elérhetővé ennek egyszerű implementálását, így jelenleg inflációs tokennek minősül, ami a maximális piaci mennyiség elérése után deflációs tokenné változik.

Vigyázni kell, mert az első 12 hónapos lekötési periódus után hatalmas ütemben kerülnek új tokenek a piacra, ami hiperinflációhoz vezethet.

Jelenleg az NFT tulajdonosok rendelkeznek a tokenek 54%-val, viszont ugyanez a tokenmennyiség 48 hónap múlva már csak az össz mennyiség 15%-át fogja adni.

ApeCoin szavazások alakulása

A hálózaton heti rendszerességgel vannak díjmentes szavazások a platformon, minden ilyen AIP (Ape Improvement Proposal) a moderátorok leellenőriznek mielőtt szavazásra bocsátanák.

A tokenből vásárolni az alábbi tőzsdék egyikén tudsz: Binance, KuCoin, Coinbase, Kraken, ByBit

Fontosabb mutatók.

2022.05.19. adatok alapján.

Árfolyam: $8,10
Forgó kínálat: 292 millió token
Max kínálat: 1 milliárd token
Market cap.: $2,37 milliárd
All-Time High: $26,24 (2022.04.28.)
% változás ATH óta: -69,12%
Inflációs ráta: 55,75%

A fenti metrikák közül talán a legfontosabb jelenleg számunkra a jelenlegi forgó kínálat, a max kínálat és az ehhez kapcsolódó inflációs ráta. A tokenomics során már leírtam, hogy későbbiekben nagy mennyiségű tokenfeloldásra lehet számítani, emiatt különösen magas a token várható éves inflációja.

Az APE token megítélése a LunarCrush oldalán.

Ezután a LunarCrush oldalán is megnéztem a projekt mutatóit, ahol főként arra voltam kíváncsi, hogy a kisbefektetők (retail) hogy vélekednek jelenleg a projektről.

Influenszerek.

Egy kriptovaluta projektnél fontos, hogy megnézzük a YouTube és más platformon található influenszere viselkedését is a projekttel kapcsolatban, mivel nincs annál rosszabb, mint egy FOMO-val felfújt projektbe belevásárolni, majd meglepődni, hogy a projekt mögött nincs tudatos vásárlóerő.

Nézzünk pár nagyobb videóst a YouTube platformján:

Brian Jung (YouTube – 1,15 millió feliratkozó):

Brian Jung YouTube videója az APE tokenről.

Objektív, elmondja a fundamentális jellemzőit a projektnek, semmilyen formában nem utal arra, hogy ebből válhatna valaki milliárdossá. Korrekt, részletes videó.

Coin Bureau (YouTube – 2 millió feliratkozó):

Coin Bureau YouTube videója az APE tokenről.

Brian Jung videójához hasonlóan a projekt hátterét írja le, megfogalmaz súlyos problémákat a projekttel kapcsolatban, főként a decentralizáció és a “demokratikus” szavazási rendszerrel kapcsolatban.

Partnerek.

A stratégia partnerek segíthetnek a projektnek a skálázhatóságban, új területekre való terjeszkedésben, ezért különösen fontosak egy olyan projekt számára, ami tervez részt venni például a videójátékok piacán is.

Nézzünk pár partnert, akik támogatják az APE növekedését:

 • E11EVEN Residences: lakásaik megvásárlására elfogadják az APE tokent, mint fizetőeszköz.
 • BeerBar: 50% kedvezményt adnak italaikra, ha APE tokennel fizetünk.
 • Bored & Hungry: hivatalos tematikus gyorsétterem Californiában.
 • Time Magazine: elfogadják az APE tokent, mint fizetőeszköz.

ApeCoin Now Available on Binance | Binance Blog
APE elérhető a Binance tőzsdén, Forrás: Binance.com

Ezután nézzünk pár hírességet, akik rendelkeznek BAYC NFT-vel, így érdekeltek lehetnek a projekt növekedésében:

 • Mark Cuban: amerikai befektető, a Dallas Mavericks csapat tulajdonosa.
 • Steve Aoki: amerikai DJ.
 • KSI: rapper és YouTuber 15 millió feliratkozóval.
 • Shaquille O’Neal: Egykori profi amerikai kosárlabdázó.
 • Marshmello: Amerikai zenei producer, DJ.
 • DJ Khaled: Amerikai DJ, lemezvezető, lemezproducer.
 • Eminem: Amerikai rapper, zene producer.


A listát még sokáig folytathatnám, de ezekkel a nevekkel szerintem egyértelmű, hogy sok hírességet sikerült meggyőzniük, hogy az NFT kollekciójuk értékes, ezekkel pedig ők is APE tokenekhez jutottak.

Versenytársak.

A Yuga Labs és az Ape, mint projekt az NFT-k piacán “first mover”, így konkrét versenytársuk ilyen szinten kevés van. A legnagyobb kérdés inkább az, hogy képesek-e olyan előnyre szert tenni, mint anno az Ethereum.

The Sandbox on Twitter: "8/ Over 165 partners, including Snoop Dogg, The Walking Dead, Smurfs, Deadmau5, Care Bears, etc. also own LAND in The Sandbox and will contribute to creating a diverse,
Forrás: Sandbox hivatalos Twitter oldala

Metaverzumok terén nagy versenytárs lehet a Sandbox (SAND), akinek szintén rengeteg partnersége van nagyvállalatokkal, mint az Adidas, Nintendo, stb.

Jelenleg az Otherside néven ismert új NFT kollekciójuk indulásának sikere azt mutatja, hogy hatalmas kereslet van a cég termékei iránt, így rövidtávon a versenytársak nem jelentenek veszélyt.

Marketing.

Sikeres NFT kollekciót üzemeltetőként nyilván a marketing az, amiben ez a projekt is remekel. Több közösségi oldalon is erős közösséget építettek ki maguk köré. Ezekről pár szóban röviden:

Twitter ( 370 ezer követő ):

Napi rendszerességgel osztanak meg itt információkat partnerségekről és a projekttel kapcsolatos információkról.

ApeCoin Twitter profil

Discord ( 200 ezer tag ):

Ez a csoport főként a BAYC NFT kollekcióra fókuszál, de nyilván mivel az NFT tulajdonosok is kaptak APE tokent, ezért itt is releváns. Átlagban körülbelül 30-40 ezer aktív felhasználó van a csatornán.

Interakciók száma a BAYC discord csatornán

Fórum:

A projekt saját fórummal is rendelkezik, ahol napi rendszerességel vannak feldobva új témák a projekttel kapcsolatban. Nagyon tanulságos itt szétnézni, mivel tapasztalatom szerint nem törlik a negatív véleményeket, így láthatunk pozitív és negatív véleményeket is.

ApeCoin Fórum

A projekt nem rendelkezik hivatalos subredittel, így ott nem tudtam jobban tájékozódni.

Konklúzió.

Nehéz egyértelmű véleményt alkotni a projektről, mert tényleg egy nagyon új terepre tervez belépni és ott nagyot alkotni. Tokenomics terén van bőven probléma jelenleg a tokennel, hisz nagyon magas inflálódás várható a folyamatos tokenfeloldások miatt, így már csak az a kérdés, hogy ezt az inflációt felül tudja-e múlni a kereslet a piacon.

Ha a projekt tud felmutatni olyan platformokat, ahol az emberek részt szeretnének venni, akkor van esély a token árfolyamának emelkedésére, viszont az új tokenek miatt az árfolyam stagnálásával is hatalmas mértékben növekedne a projekt piaci kapitalizációja.

Szintén voltak érdekes témák a projekt fórumán, ahol az Ape Foundation igazgatósági tagjainak korruptságáról beszéltek, és azok közül pár tag eltávolításának megszavazásáról, így mindenképp vannak problémák, amikkel a csapatnak szembe kell néznie.

Én személy szerint kockázatos befektetésnek tartom a projektet, de mindenképp érdekes figyelemmel követni azoknak, akiket érdekel a Web3 és az NFT-k piaca.

Tartalomjegyzék